Koelkast aan de lijn: de deur staat open

Amsterdam - Stofzuigen hoeft geen corvee te zijn - zelfs niet voor een robot. Een van de mafste gadgets op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, die gisteren werd afgesloten, was een stofzuigrobot van het bedrijf Evolution Robotics. De Mint veegt de vloer op de maat van muziek. Tijdens Las Vegas voerde een setje Mints een dansje uit op het nummer Boom Boom Pow van de Black Eyed Peas.


Vier dagen lang demonstreerden meer dan 2.600 bedrijven in Las Vegas producten die de komende maanden op de markt verschijnen. De dansende stofzuigerautomaten waren een gimmick in een zee van gadgets. Wie de behoefte voelt aan een ijskast die per mobiele telefoon meldt dat de deur openstaat, kan er straks eentje bestellen bij het Zuid-Koreaanse LG. Ook ovens worden op afstand bestuurbaar - zodra de fabrikanten enkele 'veiligheidskwesties' uit de weg weten te ruimen.


Zoals verwacht stond de CES evenwel in het teken van de tabletcomputer. Analisten hadden van tevoren geteld en waren op tachtig alternatieven gekomen voor de iPad waarmee Apple sinds vorig jaar zomer goede sier maakt. Ze zaten er naast: fabrikanten toonden tegen de honderd modellen. De CES bevestigt daarmee zijn status als 'Wij-ook'-beurs.


Uit de mond van Paul-Henri Ferrand, het hoofd marketing van computerfabrikant Dell, tekenden journalisten de constatering op dat 'Apple niet moet denken dat ze de tabletmarkt voor zichzelf kunnen houden'. In Nederland heeft de voorsprong met de iPad de Californische elektronicapionier geen windeieren gelegd. Er zijn hier vorig jaar 350 duizend tablets verkocht, meldde marktonderzoeker GfK via het ANP - voor het grootste deel iPads naast de Galaxy Tab van Samsung.


Op de CES waren prototypen te zien die binnen luttele weken van de lopende band moeten rollen, tot aanzetten tot een tablet. De voltooide iPad-kloon van mobieltjesspecialist Motorola, de Xoom, kreeg de prijs voor het beste product.


Volgens topman Rich Beyer van Freescale Semiconductor, het bedrijf dat chips levert voor tablets, probeert iedereen vooral in te schatten hoe groot de markt is. Tegelijkertijd, aldus Beyer tegenover het persbureau Reuters, hopen fabrikanten 'dat deze markt niet zo wordt als de markt voor mp3-spelers'. Die wordt volledig beheerst door de iPods van Apple.


Grote afwezige aan het tabletfront was Microsoft, met Windows altijd nog de hofleverancier van besturingssystemen voor bureau- en schootcomputers. Topman Steve Ballmer kon tijdens zijn gebruikelijke CES-praatje geen tablets tonen die op Windows draaien. Windows werd meer dan een kwarteeuw geleden bedacht voor pc's met een toetsenbord en een muis. Sommige analisten denken dat het softwarebedrijf twee jaar nodig heeft voor een tablettransformatie.


De organisator van de CES, de Consumer Electronics Association (CEA), schat dat over drie jaar 70 procent van alle gadgets - printers, fotocamera's en koelkasten incluis - verbinding maakt met internet. Ook veel nieuwe televisies kunnen nu al het web op.


Ook de dansende stofzuigertjes van Evolution Robotics houden contact met de buitenwereld. Ze brengen de woning van hun eigenaren in beeld met gps, de satellietnavigatie die automobilisten de weg wijst.


In Las Vegas toonde een enkele fabrikant wat de consument kan doen als het internet uitvalt, of de elektriciteit. Op de stand van speelgoedfabrikant Mattel stond de jongste versie van het razendpopulaire telefoonspelletje Angry Birds. Met boze vogeltjes, hun eierenstelende varkentjes en een katapult van kunststof. 'Batterijen niet inbegrepen.'


Meer over