koddige kachels

De open haard die eind jaren zestig in onze huiskamer werd geplaatst, beschouwden we eigenlijk onmiddellijk als een zwaktebod. In plaats van hout werden we getrakteerd op een nagebootst houtblok waarop een soort IJslands mos zat dat begon te gloeien zodra de gaskraan was opengedraaid....

Altijd gedacht dat dat gasblok een gril van dertig jaar geleden was, maar niets is minder waar. Nederland heeft zich de afgelopen maanden op dit gebied massaal bekeerd tot de illusie. Vuur zonder vieze handen, zonder blaren en zonder asla: het hoort bij het antisceptische interieur. Zoals we al eerder beschreven, is het meest gedesignde exemplaar onder dit suggestievuur de reeks vlammetjes op witte kiezels. Op gas. Blokken hout komen er niet aan te pas.

Maar het vuur kan ook elektrisch worden aangedreven, en het voordeel daarvan is dat er geen schoorsteen aan te pas hoeft te komen. Om het helemaal dol te maken, de namaakhaard is verrijdbaar. Daarmee kun je waar ook in huis genieten van vuur: het woord knapperend zullen we er maar niet bij noemen, want dat is exclusief voorbehouden aan hout. Hoewel ik niet uitsluit dat er volgend jaar om deze tijd toch een elektrische haard moet zijn die ruikt en knettert.

De twee exemplaren die de grootste huishoudzaak van Nederland aanbiedt, heten Boston en Montreal. Zowel in uiterlijk als in benaming wordt daarmee ingespeeld op de soapliefde in Nederland. De Boston is de goedkoopste met een krul boven het haardvenster en de suggestie van een asla daaronder. De Montreal heeft een gedecoreerd venster - tweeledig - en refereert in zijn verschijning naar het klassieke fornuis waarop de pannen stonden.

Het zijn koddige kachels. Als we het deurtje van de Boston willen openen, waarschuwt de verkoopster gelijk, dat we dat niet moeten proberen. Ook de asla is verboden terrein want het domein van het elektrisch grilwerk. De aan- en uitknoppen, alsmede de warmteregelaar zijn listig verborgen achter een randje boven de deur die dus niet openkan.

De Montreal wordt als volgt aangeprezen: 'Elegant en stijlvol design met een giet- en smeedijzeren uiterlijk'. 'Past in iedere woonkamer'. 'Sfeer-haardstand voor het decoratieve, niet van echt te onderscheiden vlammenspel.' En natuurlijk: rookkanaal overbodig. Voor 200 euro koop je zo een namaakhaard met een namaakvuur. We denken te weten waar ze terecht komen: in kamers met boekenkasten waar ook het uiterlijk en de inhoud van boeken niet met elkaar samenvallen.

Meer over