KNVB: tien voetbalclubs in financieel zwaar weer

De KNVB heeft tien clubs in het betaalde voetbal geplaatst in categorie 1, de financieel meest zorgwekkende categorie. Daaronder zitten zes clubs uit de eredivisie: ADO Den Haag, De Graafschap, NEC, Roda JC, FC Twente en PEC Zwolle.

Redactie
Wang Hui, eigenaar van ADO, tijdens een wedstrijd van club tegen FC Utrecht. Beeld anp
Wang Hui, eigenaar van ADO, tijdens een wedstrijd van club tegen FC Utrecht.Beeld anp

ADO en De Graafschap behoorden een jaar geleden nog niet tot de clubs die onder toezicht staan. Clubs uit categorie 1 moeten elke uitgave boven 50 duizend euro eerst voorleggen aan de KNVB.

Dat ADO Den Haag is toegetreden tot de club van financieel meest noodlijdende clubs, is geen verrassing. ADO wacht nog steeds op geld zijn Chinese eigenaar Wang Hui. In februari zei de club nog een oplossing te hebben gevonden voor het financiële tekort, zonder verdere toelichting te geven. Dat heeft de KNVB kennelijk niet kunnen overtuigen.

Clubs uit de Jupiler League die van de KNVB moeten werken aan hun financiële herstel zijn: FC Den Bosch, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk en VVV-Venlo.

Lees meer

'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'. Lees hier het interview van de Volkskrant met Wang Hui, de eigenaar ADO Den Haag.


Hoe kwam de toekomst van ADO in Chinese handen te liggen? Lees hier de analyse van de Volkskrant over de samenwerking tussen Wang hui en ADO.

Fortuna

Fortuna dreigde onlangs al de licentie te verliezen, maar slaagde erin de 900 duizend euro die nodig waren om het seizoen uit te spelen, bij elkaar te halen.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn Telstar en FC Dordrecht 'gepromoveerd' naar categorie 2. De licentiecommissie van de KNVB baseert zich bij de indeling op de jaarstukken 2014/15 en prognosecijfers 2015/16. Elf clubs zitten in de 'veilige' categorie 3, dertien scoren een voldoende en zitten in categorie 2.

De clubs met de beste cijfers zijn: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II. In categorie 2 zitten: AZ, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Utrecht, Vitesse en FC Volendam.

Clubs in de categorie 1 moeten een plan van aanpak maken dat er op gericht is binnen drie jaar uit die zorgelijke situatie te komen. Wanneer clubs afspraken schenden kunnen sancties volgen zoals het afnemen van punten en het intrekken van de licentie.

Stadion Fortuna Sittard. Beeld anp
Stadion Fortuna Sittard.Beeld anp
Meer over