KNVB moet over bonus international belasting afdragen

De Voetbalbond KNVB moet over de premies en vergoedingen aan internationals loonbelasting en sociale premies afdragen. Dat heeft de Belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam op 11 maart bepaald in een proefprocedure....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De proefprocedure was aangespannen tegen Wim Kieft. De voormalige international moest loonbelasting betalen over inkomsten die waren genoten tijdens het EK Voetbal in 1988. Zijn vergoedingen voor gespeelde interlands vielen toentertijd onder het vriendelijke fiscale regime van Italië, waar hij op dat moment woonde en voetbalde. De Nederlandse fiscus viel daardoor buiten de boot.

Door het arrest van het hof kan de Nederlandse fiscus in de toekomst in het buitenland wonende internationals makkelijker aanpakken. Zij dreigen door de uitspraak forse financiële schade te lijden.

Waarnemend KNVB-voorzitter Henk Kesler is geschrokken van het arrest. 'Ik noem maar een international als Aron Winter. Hij speelt in Italië. Als hij voor Nederland een interland in Turkije speelt, gaat de Nederlandse fiscus loonbelasting inhouden.'

Daarnaast is Kesler bang dat het arrest grote gevolgen heeft voor de arbeidsverhouding tussen internationals en de KNVB. Indien de KNVB loonbelasting en sociale premies zou moeten afdragen, betekent het ook dat de internationals in loondienst zijn van de KNVB. 'En dat heeft het hof ook min of meer geconcludeerd.'

De uiterste consequentie daarvan zou zijn dat de KNVB internationals telkens weer uit de vaste dienstbetrekking zou moeten ontslaan. De internationals zijn volgens Kesler echter gewoon in dienst van hun club. 'De voetballer is alleen met zijn club een dienstverband aangegaan. Die staat de speler toe om wedstrijden voor vertegenwoordigende elftallen te spelen, waarbij de club ook gewoon het salaris doorbetaalt.'

De interlands zijn niet meer dan schnabbels, waarvoor de KNVB zich absoluut niet als inhoudingsplichtige beschouwt. Die inkomsten moeten de spelers zelf maar aan de fiscus opgeven.

Volgens Kesler denkt de fiscus dat bij de voetballers geld is te halen. Hij stelt dat de belastingdienst in Utrecht na de uitspraak van het hof van plan is via de KNVB ook andere internationals aan te pakken. De zaak kan grote financiële consequenties hebben. Na het EK van 1988 is het Nederlands elftal actief geweest op nog eens vier grote toernooien: de WK's van 1990 en 1994 en de EK's van 1992 en 1996.

De KNVB denkt er nu serieus over voor de toekomst de juridische constructie van het tijdelijk dienstverband met internationals te veranderen, als detachering en uitleenovereenkomsten.

Ruim twee jaar geleden deed het gerechtshof in Den Haag al een uitspraak in een proefproces tegen de international John van 't Schip. Hij werd vrijgesteld van het betalen van belastingen over een incidentele vriendschappelijke interland in Duitsland. Omdat het toen om een gering bedrag ging, 500 gulden, legde staatssecretaris Vermeend van Financiën zich daar toen bij neer.

Maar hij waarschuwde dat een enkele interland nog geen Europees kampioenschap of voetbaltoernooi van langere adem is. Zodra de speler langer dan drie dagen onder KNVB-paraplu opereert en er sprake is van vergaande voorschriften en instructies, zou de belastingdienst opnieuw proberen de KNVB als inhoudingsplichtige werkgever te behandelen.

Kesler heeft Kieft aangeraden tegen het arrest van het hof bij de Hoge Raad in cassatie gedaan. Op die wijze wordt volledige duidelijkheid geschapen. Voor de rest wil Kesler nu al met Financiën afspraken maken over de fiscale behandelingen van de premies en vergoedingen op het volgend jaar te houden WK in Frankrijk.

Meer over