Knusse kaaskoppen

Soms is er ineens een saillante sfeertekening in Man bijt hond. Zoals dinsdag het mini-portret van twee treinconducteurs, type 'Goeiemorgen samen', wier dagelijkse routine werd afgezet tegen de flitsende campagne, type 'James Bond meets Sergio Leone', waarmee de NS nieuw personeel probeert te werven....

Paul Brill

Maar zulke treffers zijn helaas meer uitzondering dan regel in het NCRV-programma, dat vier keer per week de camera richt op de zijkant van het nieuws en 'Nederland met een knipoog' bekijkt. Het komt te vaak voor dat er aan de zijkant louter trivialiteiten worden aangetroffen, waarbij zelfs de vetste knipoog verspilde moeite is. Man bijt hond, een legale afstammeling van een Vlaams programma met dezelfde naam en hetzelfde concept, is een verzameling korte signalementen en faits divers die zich enigszins laat vergelijken met de Dag in Dag uit-rubriek van deze krant. Daarmee houdt de vergelijking op. Man bijt hond heeft een uitgesproken kleinsteedse en soms zelfs wat ouwelijke inslag.

Er wordt ons een overmaat aan dorpspleinen en dialecten voorgeschoteld. Die kunnen heel charmant zijn, maar leveren als zodanig zelden prikkelende televisie op. Een goed voorbeeld was het item over Epe in de uitzending van dinsdag. Het ging over de streektaalgrens die langs het Veluwse stadje loopt: op de ene plek eten ze stamppot andijvie en honderd meter verderop staat foeksiestamp op tafel. Asjemenou.

Ook uit de namen van een aantal vaste rubrieken spreekt een zekere oubolligheid. Eens in de week wordt het waarheidsgehalte van een volkswijsheid getoetst. Bijvoorbeeld: bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Voor deze rubriek is de naam Klopta? bedacht. Verder wordt er regelmatig aangeklopt bij een willekeurig huis op de lijn Boerenhol-Moddergat, die loopt van zuidwest-Zeeland naar noordoost-Friesland. Middelburg-Groningen is kennelijk te kosmopolitisch.

Aan de leeftijd van de makers kan het niet liggen. Uit de website van Man bijt hond blijkt dat het programma wordt gemaakt door een betrekkelijk jonge, modern ogende ploeg. Zou het dan de NCRV-entourage zijn die de kleinsteedse knusheid in de hand werkt? Het is me opgevallen dat de Vlaamse moederversie aan hetzelfde euvel lijdt. Kennelijk vraagt de formule om een extra dosis dwarse spitsvondigheid.

Meer over