Knoeiwerk bij Portugese bank

Profiel Banco Espírito Santo

De stemming op de beurzen is deze week omgeslagen na onheilsberichten uit Zuid-Europa. Zo zijn in Portugal dubieuze praktijken aan het licht gekomen bij een van de grootste banken.

Aanhoudende berichten over verwevenheid van financiële belangen en geknoei met de cijfers leidt de afgelopen dagen tot onrust over de Banco Espírito Santo (BES), een van de grootste banken van Portugal die tot dusver zonder steun de economische en finan- ciële crisis is doorgekomen. De handel in de bankaandelen op de Portugese beurs werd gisteren hervat na een opschorting afgelopen donderdag. De aandelenkoers had toen een val van 17 procent gemaakt. Ook de bankobligaties incasseerden een stevige daling. De problemen van de Portugese bank trokken de Europese aandelenbeurzen naar beneden.

In een verklaring over het hervatten van de handel van BES werd gisteren gemeld dat de bank 1,18 miljard euro heeft uitstaan bij de andere belangen in de Luxemburgse holding, maar ruimschoots voldoet aan de kapitaalsvereisten. Deze zouden dit voorjaar zelfs 2,1 miljard euro boven de verplichte buffers liggen en verder zijn versterkt door een kapitaalsimpuls van een miljard euro.

De Portugese centrale bank deed gisterochtend haar best de markt te kalmeren. In een verklaring liet de toezichthouder weten dat de klanten van de BES zich geen zorgen hoeven maken en dat ook andere investeringen via de bank geen gevaar lopen. Het eigen vermogen van de bank zou voldoende zijn om de uitstaande risico's in het netwerk van belangen rond de familieholding veilig te stellen. Dat zou onder meer zijn gebaseerd op recent onderzoek van de accountant KPMG.

undefined

Gaten dichten

De familie Espíritu Santo was tot voor kort een van de machtigste families in Portugal, maar als gevolg van ruzies worden leden ervan nu uit de leiding van de bank gezet. Daarbij bestaat veel onduidelijkheid over het gemelde geknoei met de cijfers van de Luxemburgse familieholding die via een aantal tussenholdings de grootste aandeelhouder is. Evenmin bestaat veel inzicht in de verwevenheid tussen de bank en de niet-financiële activiteiten die onder de holding vallen. De indruk bestaat dat de familie de bank heeft gebruikt om gaten in andere activiteiten te dichten. Dit zou de werkelijke oorzaak zijn van de financiële problemen van de bank.

De afgelopen dagen groeide daarbij de vrees dat de problemen kunnen uitmonden in een steunoperatie van de Portugese staat. In parlementaire oppositiekringen werd gewaarschuwd dat het uitstaande risico van BES aanzienlijk hoger is dan de gemelde 1,18 miljard euro. Daarbij werden schattingen gemaakt van 4 tot 7 miljard euro aan uitstaande verplichtingen. De Portugese rente op staatsobligaties schoot onder invloed van de onrust omhoog. Het IMF drong donderdag al in algemene bewoordingen aan op strenger toezicht op de Portugese bankensector.

Dat er geknoeid is met de cijfers kwam aan het licht door een verklaring van de Espírito Santo Financial Group (ESFG), een van de tussenholdings die de grootste aandeelhouder is van de BES. De groep meldde 'ernstige onregelmatigheden' in de boeken waarbij sprake zou zijn van een overwaardering van de bezittingen van de groep. Het geknoei was aan het licht gekomen na onderzoek van KPMG waarvoor de Portugese centrale bank opdracht had gegeven.

undefined

Meer over