Update

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in de kustprovincies in de vroege ochtend. Voor Noord-Holland, Friesland en Groningen geldt code oranje. Eerder was de code ook afgegeven voor Zeeland en Zuid-Holland, maar daar is het weer inmiddels rustiger.

ANP / Redactie
FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

Een buienlijn trekt van noord naar zuid over het land, aldus de weerdienst. Ook valt er in korte tijd veel regen, waarvan het verkeer last kan hebben.

Hoog water
Rijkswaterstaat heeft vanmorgen de waarschuwing voor hoog water uitgebreid tot de regio's Den Helder en Harlingen. De waterstand kan daar in de loop van dag uitkomen rond de 2.30 meter boven NAP. In de nacht van woensdag op donderdag had Rijkswaterstaat al een waarschuwing gegeven voor de sector West-Holland, de kuststrook tussen Goerree-Overvlakkee en Callantsoog.

De kustzone rondom Den Helder krijgt donderdagmiddag rond 16.00 uur te maken met de hoogste waterstand, rond 2,30 meter boven NAP. Om 18.00 uur wordt het hoge water verwacht bij Callantsoog. De woordvoerster benadrukt dat het om verwachtingen gaat en dat Rijkswaterstaat de waterstanden extra scherp in de gaten houdt, vanwege de storm die donderdag over Nederland trekt.

Bij Rotterdam wordt een waterstand verwacht van 2,40 meter boven NAP. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg wordt gesloten bij een stand van 3 meter boven NAP. Rijkswaterstaat benadrukt dat het om verwachtingen gaat. Uit voorzorg houdt de Stormvloedwaarschuwingsdienst de waterstanden langs de kust sinds gisteravond extra scherp in de gaten.

Gemalen op volle toeren
Doordat de grond is verzadigd, blijft het waterpeil in sloten en kanalen stijgen. Veel landbouwgronden zijn onder water gezet. Pompen en gemalen, draaien op volle toeren om water af te voeren, onder meer naar het IJsselmeer. Op verschillende plaatsen worden kades opgehoogd om te voorkomen dat polders onderlopen.

In de grote kanalen in de provincie Groningen is er sinds gisteravond vanwege de hoge waterstand een vaarverbod van kracht. Het is nog niet bekend tot wanneer de maatregel geldt. De provincie wil zo mogelijke schade aan de dijken voorkomen.

Museum
Er bestaat verder een kans dat het Groningen Museum moet worden ontruimd. De collecties in de onderste zalen lopen mogelijk gevaar: het water kan via de ramen naar binnen sijpelen. Het water stond gisteren ongeveer op 90 centimeter boven NAP, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Bij 97 centimeter worden de ramen bereikt. Het museum besloot vanmorgen om vandaag in elk geval nog open te blijven. Morgen wordt verder gekeken.

Volgens Wetterskip Fryslân zullen in Noordoost-Friesland de komende 48 uur kritiek zijn. Het waterschap maakt zich vooral zorgen over de kaden en polders in de gebieden rondom Bergum en rondom Grouw.

Dordrecht
Ook in het zuidwesten neemt de wateroverlast toe. De gemeente Dordrecht heeft op haar website gewaarschuwd voor het hoge water. In het stadscentrum kunnen kades onder water komen te staan. De gemeente stelt zandzakken beschikbaar.

Schiphol
Van en naar Schiphol hebben luchtvaartmaatschappijen vandaag een aantal vluchten geschrapt in verband met de harde wind. Een woordvoerder schat dat het nu al gaat om ongeveer 15 vluchten. Het gaat zowel om binnenkomende als vertrekkende vliegtuigen. Passagiers moeten sowieso donderdag rekening houden met vertragingen.

Reizigers kunnen via de sites van Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen op de hoogte blijven van vertragingen. Schiphol denkt dat de hinder tot ver in de donderdag duurt.

De ANWB en Rijkswaterstaat raden automobilisten aan de komende uren op de weg rekening te houden met de harde wind. Ook motorrijders moeten extra attent zijn. Vooral in de kustprovincies kunnen gevaarlijke situaties ontstaan

Een wandelaar trotseert de harde wind op de pier in het Friese recreatiegebied Holle Poarte. Beeld anp
Een wandelaar trotseert de harde wind op de pier in het Friese recreatiegebied Holle Poarte.Beeld anp
Meer over