KNMI gaat weeralarm regionaliseren

Het KNMI gaat het weeralarm regionaliseren. Deze maatregel maakt deel uit van een pakket aanpassingen voor het waarschuwingssysteem.

ANP

Dat heeft woordvoerder Cees Molenaars van het KNMI vrijdag gezegd. Hij beklemtoont dat het plan al op tafel lag vóór de discussie over het weeralarm van donderdag.

Kamerlid Joop Atsma (CDA) pleitte in een reactie op het weeralarm al voor regionalisering. ‘Het CDA wordt dus op zijn wenken bediend’, aldus de zegsman van het KNMI. Ook de ANWB vindt dat het weeralarm nauwkeuriger en betrouwbaarder moet.

Te snel alarm

Huizinga zei zelf na de wekelijkse ministerraad dat er gekeken wordt naar ‘goed onderbouwde, specifieke en door iedereen gedragen criteria’ voor wanneer wel en niet een weeralarm moet worden afgegeven. Bij dat overleg worden allerlei partijen betrokken, zoals politie, ANWB en commerciële weerbureaus.

Volgens Atsma is het alarm van donderdag te snel afgekondigd en kost dat miljoenen omdat bijvoorbeeld werknemers, of het nu in Friesland was of in Den Haag, eerder naar huis werden gestuurd. Het slechte weer kwam veel later en was veel minder heftig dan het KNMI voorspelde.

Huizinga nam het KNMI in bescherming. ‘Het blijft een weersverwachting. Niets is zo veranderlijk als het weer.’ Volgens haar is het telkens een lastige afweging om een weeralarm af te kondigen. Gekeken moet worden of veel mensen onderweg zijn, of zich zoals donderdag vanwege het mooie weer op het water bevinden.

weerkaart donderdag 14.15 (volkskrant.nl) Beeld
weerkaart donderdag 14.15 (volkskrant.nl)
Meer over