KNMI: Code geel wegens kans op gladheid

In bijna het hele land kan het glad worden op de wegen. Het KNMI waarschuwt dat het komende uren spekglad kan worden doordat natte weggedeelten bevriezen. Daarom geldt in het hele land, behalve op de Waddeneilanden, een zogenoemd code geel. Dat betekent dat mensen moeten oppassen voor 'gevaarlijk weer'.

null Beeld anp
Beeld anp

Komende nacht zijn er opklaringen, is het nevelig en ontstaat er op meerdere plaatsen lage bewolking. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Aan zee is het enkele graden warmer. De wind waait in westelijke richting en is zwak tot matig. In de loop van de nacht draait de wind naar zuid tot zuidwest.

undefined

Ongelukken in Europa

In een aantal Europese landen heeft het winterse weer in het eerste weekend van 2015 al tot verschillende ongelukken geleid. Vooral in Duitsland zijn de wegen spekglad.

Een 23-jarige vrouw overleed bij Rostock in het noorden toen haar auto tegen een andere auto botste. Bij Mecklenburg-Voor-Pommeren raakte een 26-jarige passagier ernstig gewond bij een ongeluk door gladheid. In het zuiden van Duitsland glibberden de auto's ook over de wegen. Alleen al in Beieren waren er meer dan tweehonderd ongelukken vanwege sneeuw, ijs en harde wind. Het vliegverkeer in het Rijn-Maingebied had ook last van het winterweer. Op de luchthaven van Frankfurt werden dertig vluchten geschrapt.

Ook in België is het glad op de wegen. Een 22-jarige vrouw raakte lichtgewond toen ze in Kapelle (net over de Nederlandse grens) over een stuk ijs reed en in een slip raakte. De auto belandde op zijn kop in het water.

Volgens Britse weermannen is het verder in Groot-Brittannië oppassen geblazen. Over een groot deel van het land ligt een ijsdeken, omdat het zaterdagavond heeft geregend. Het water is 's nachts opgevroren en op de wegen ligt daarom ijzel.

Verkeer in Zwitserland. Beeld afp
Verkeer in Zwitserland.Beeld afp
Drukte op de weg in de Franse Alpen. Beeld afp
Drukte op de weg in de Franse Alpen.Beeld afp
Meer over