KNMI bestempelt winter als saai en droog

DE BILT (ANP) - ,,Een saaie winter zonder grote uitschieters.'' Zo omschrijft een woordvoerder van het weerinstituut KNMI het weer in de wintermaanden december, januari en februari.

Het seizoen was opvallend droog. Gemiddeld viel er 130 millimeter neerslag terwijl er normaal gesproken 194 millimeter valt. Ook was het iets kouder dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 2,8 graden ten opzichte van een gemiddelde van 3,3 graden in de laatste jaren.

De winter werd grotendeels bepaald door hogedrukgebieden waarbij het vaak rustig en droog weer was. ,,Het temperatuursverloop was opvallend vlak'', aldus het KNMI. ,,Zowel zeer zachte als zeer koude tijdvakken ontbraken deze winter.'' Met name in het zuiden van Nederland waren er op regionaal niveau wel grotere verschillen te meten. Zo was de gemiddelde wintertemperatuur in Maastricht 1,9 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 graden.

Weinig ijsdagen

Schaatsliefhebbers kwamen er deze winter bekaaid vanaf. Hoewel het KNMI iets meer dagen met vorst telde, 42 tegen een gemiddelde van 38, waren er slechts drie dagen dat de temperatuur een etmaal lang onder de nul graden bleef. Het langjarig gemiddelde ligt op acht ijsdagen. Strenge vorst, waarbij het kwik onder de -10 graden zakt, kwam deze winter niet voor.

De laagste temperatuur, 9,9 graden onder nul, werd op 29 januari gemeten in het Groningse Nieuw Beerta. De hoogste temperatuur werd gemeten in Woensdrecht en het Zeeuwse Westdorpe waar het op 15 februari 11,5 graden werd.

Meer uren zon

Hoewel het weer in februari juist heel somber was, liet de zon zich over de hele winter genomen vaker zien dan gemiddeld met 205 zonuren tegen een gemiddelde van 172.

Op 30 en 31 december viel er op uitgebreide schaal sneeuw waardoor er in een brede kuststrook enige tijd sprake was van sneeuwjacht. Die sneeuw werd gevolgd door onderkoelde regen waardoor de wegen glad werden door ijzel. Ook op 25 januari was er sprake van ijzel waardoor er in het hele land tal van verkeersongevallen gebeurden.

Zie ook: persbericht KNMI

Meer over