Column

Knevels fascinatie met paus lijkt op die van pubermeisjes met Justin Bieber

Als ik aan Andries Knevel denk, denk ik tegenwoordig eerst aan wat hij op Twitter schreef nadat het nieuws van de Brexit bekend was geworden. 'Vandaag uur heel hard in het bos gefietst om van mijn boosheid vanwege Brexit af te komen. Niet gelukt.' Wat een beeld: Andries Knevel schreeuwend op een mountainbike, stuiterend over boomwortels in het bospad, om uiteindelijk na een uur hijgend en met een knalrood hoofd thuis komen. En dan nog steeds woedend zijn.

Julien Althuisius
Andries Knevel Beeld anp
Andries KnevelBeeld anp

Maar dat terzijde. Gisteren begon de vierdelige documentaire-serie In De Ban Van De Paus. Daarin gaat Andries Knevel op zoek naar een verklaring voor het succes van paus Franciscus. 'Wie is toch deze bijzondere man?' vraagt Knevel zich hardop af in de introductie. 'Wat is zijn achtergrond? Wat drijft hem? En hoe kan het dat één man in staat is om in korte tijd dat negatieve beeld van een hele kerk te kantelen?' Om antwoorden te krijgen op die vragen rijdt de EO-coryfee 'geheel in paus-stijl' in een Fiat 500 dwars door Italië en treft hij allerlei mensen 'die net zo door de paus gefascineerd zijn als ik'.

Eerst ontmoette Knevel Vaticaan-correspondent Andrea Vreede, die in 2013 nog verslag deed van de verkiezing van paus Franciscus. Vreede legde uit dat de naam 'Franciscus' voor een revolutie binnen de kerk stond, omdat het een verwijzing was naar Franciscus van Assisi, een bedelmonnik uit de twaalfde eeuw die soberheid, armoede en boetedoening predikte. En dus reed Andries Knevel voor nader onderzoek naar het stadje Assisi, waar hij werd ontvangen door de Nederlandse Franciscaan Loek Bosch. 'Broeder Loek' liet Knevel een fresco zien van de oude Franciscus: 'een schamel mens, grote flaporen, een klein manneke'. Knevel stond erbij en keek ernaar, diep onder de indruk met zijn immer zwevende hand op de wang.

En zo ging de presentator heen en weer tussen Rome, Assisi, het plaatsje Isola Vicentina, Lampedusa en weer Rome. Ondertussen liet de titel van het programma zich subtiel verklaren. De paus heeft tegenwoordig, zegt Knevel, 'de status van een popster. Overal waar hij komt wordt hij toegejuicht. Opvallend, omdat niet heel lang geleden de Katholieke kerk gebukt ging onder schandalen als seksuele misbruik en corruptie. Maar sinds de komst van Franciscus, zo is mij opgevallen, lijkt dit verleden tijd.'

Paus Franciscus. Beeld anp
Paus Franciscus.Beeld anp

Welja.

Knevels fascinatie met paus Franciscus leek een beetje op de fascinatie van een pubermeisje met Justin Bieber. 'Je kunt selfies met hem maken!' kirde Knevel. 'Deze paus jongleert met basketballers, laat mensen met Down in zijn pausmobiel zitten!'. Dat Antoine Bodar (die nog even opmerkte: 'het is verbazingwekkend dat een protestant nu een programma maakt over de huidige paus') zich nog mild kritisch uitliet over de populaire profilering van zijn Heilige Vader, deed maar weinig af aan Knevels enthousiasme. Aan het eind van de aflevering besloot hij de paus een brief te schrijven. Niet te formeel en niet te lang, want daar houdt deze paus natuurlijk niet van. 'Ik ben gefascineerd door u. Ik zou u graag willen ontmoeten' pende Knevel in een handgeschreven brief. Nu maar hopen dat die in de postkamer van het Vaticaan op de goede stapel terecht komt. Want Andries Knevel wil je niet kwaad maken.

Justin Bieber. Beeld photo_news
Justin Bieber.Beeld photo_news
Meer over