Knetterzomerdepri

De zomer doorkomen: altijd moeilijk, althans voor sommigen. Er hangt veel verwachting in de lucht en zie die voor jezelf en anderen maar eens waar te maken.

Ik heb het online even nagezocht en ja hoor, de zomerdepressie bestaat. Zij kan - anders dan in de VS - bij ons weliswaar nog niet bogen op algehele herkenning en erkenning. Maar, zo stellen de paar Nederlandse zelfhulpwebsites die het verschijnsel al wel serieus nemen, lijders aan de aandoening kunnen hier zelf stukje bij beetje verandering in brengen. Gewoon voor je geestestoestand durven uitkomen. En de oorzaken van je sombere loomte leren benoemen. Internet helpt ook in dit geval bij zo'n coming-out.

Waar je bij een zomerdepressie zoal onder gebukt kunt gaan, respectievelijk op kunt flippen:

1. Barbecue. Ja, leuk hoor, al die feestjes, dat gehang op terrasjes en dat eindeloze gebarbecue. Maar, zo waarschuwt Gezondheidsweb, je kunt ook te veel bbq'en en zulks dan als een sleur gaan ervaren. Door vaak barbecuen zit je 's avonds ook al snel te lang buiten en lever je onbewust te veel slaap in. Een bijkomend gevaar voor wie vatbaar is voor een zomerdepressie. Trouwens, ook aanhoudende barbecuegeuren (infotalia.com) kunnen ertoe bijdragen dat je opeens mentaal instort, zeker als ze uit de tuin of van het balkon van de buren komen.

2. Sporten. Bestrijd de walging die je ervaart na overmatig bbq'en en terrashangen niet door extra te gaan sporten en fitnessen. Want op die manier zet je jezelf nog meer onder druk om wat speciaals van je zomer te maken en vergroot je de kans op een seizoensdepressie.

3. Donker. Zoals er depressievelingen zijn die baat hebben bij aanvullende doses licht, zo is er ook een menstype dat gedijt bij een surplus aan donkerte. De duisternis maakt de weg vrij voor verstilling en rust, terwijl het veel te lange en intense zomerse licht dat proces van verinnerlijking verstoort. Je kunt er een verkeerde vorm van zomerzotheid door oplopen. Laat de luiken zakken en aanvaard het 'winterkind' in jezelf, adviseren de samenstellers van mens-en-gezondheid.infonu.nl.

4. Angst voor zomerkledij. Mensen die toch al niet lekker in hun vel zitten, schrijft infotalia.com, kunnen de zomer verachten doordat ze zich kwetsbaar weten in de luchtige en te blote kleding waarin ze gedwongen rondlopen. Het tegennatuurlijk dragen van een korte broek, bloesjes met korte mouwen, een badpak of teenslippers kan dus traumatische gevolgen hebben.

5. Muggen- en vliegenovergevoeligheid. Ze snorren rond je hoofd, ze steken, ze kriebelen over je armen en maken vlekken op je muur als je er een morsdood slaat. Kortom, ze vullen je privécirkel zodanig dat je er knetterzomerdepri van kunt worden. Volgens infotalia.com is een zomerinsectenneurose dus ook een ding waarvoor je bij de huisarts of maatschappelijk werker tegenwoordig rustig kunt uitkomen.

6. Geforceerde happiness. Op de camping, op tv, in de reclame, in de supermarkt en op de braderie gedragen massa's mensen zich als een blije aardbei, enkel en alleen omdat het nou eenmaal zomer is. Niet iedereen begrijpt deze vanzelfsprekendheid, laat staan dat het spel door elke medemens kan worden meegespeeld. Ook dit onvermogen kan zomaar leiden tot een zomerdepressie.

7. Voltijds moederschap. Een eigentijdse valkuil voor een zomerdepressie. Je bent het hele jaar door best wel een goede deeltijdmoeder en op de andere vier dagen van de werkweek een succesvolle carrièrevrouw En ineens is het grote vakantie, moeten de bordjes rigoureus worden verhangen en lukt het je niet invulling te geven aan een voltijds moederschap en je ernstig verveelde kinderen te managen. Ook een triggerbij schuldbewuste deeltijdhuisvrouwen, naar verluidt: het zomerzonnetje door het raam zien vallen en juist dán constateren dat dat wel eens gezeemd zou mogen worden. Een dwanggedachte die een seizoensdepressie in de hand kan werken.

8. Vijftigplusser of bejaard zijn. Iedereen gaat maar op zomervakantie, terwijl jij nou net je seniorenwandelreis of je trip met De Zonnebloem achter de rug hebt. Daar zit je nu in je eentje thuis, met weinig of geen aanspraak van je volwassen kinderen, de buren, je vaste mantelzorgster. Wat te doen? Sluit jezelf niet op, want dat kan uitmonden in eenzaamheid en getob, en successievelijk in een zomerdepressie. Ga regelmatig naar buiten om jezelf uit je isolement te bevrijden. Ruik je barbecuelucht? Volg het reukspoor: het kan per ongeluk alsnog een teken van vrolijk, zomers leven blijken.

w.dejong@volkskrant.nl

undefined

Meer over