Knetterende liefde

BEREND JAN BOCKTING

Na het succes van het optimistische grotestadssprookje Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) kon regisseur Jean-Pierre Jeunet maken wat hij wilde. Van een Amerikaanse filmstudio kreeg hij 55 miljoen dollar, zonder restricties. Het resultaat Un long dimanche de fiançailles borduurt voort op het succes van Amélie, maar is beduidend minder vrolijk. De film speelt rond de Eerste Wereldoorlog, Amélie-ster Audrey Tautou speelt opnieuw de hoofdrol en Jodie Foster duikt op als Franse plattelandsvrouw. Jeunet maakte een bewonderenswaardig amalgaam van een knetterende liefde, oorlogsgruwelen en de ontwrichting na de oorlog. Inmiddels heeft de regisseur de opnamen van zijn nieuwe ambitieuze film afgerond; een Engelstalige, driedimensionale verfilming van het literaire prentenboek The Selected Works of T.S. Spivet van Reif Larsen, vanaf volgend jaar te zien in de filmtheaters.

Un long dimanche de fiançailles (Jean-Pierre Jeunet, 2004)

Canvas, 20.40-22.50 uur.

Hot Fuzz

(Edgar Wright, 2007) De Londense superagent Nicholas Angel (Simon Pegg) is zó goed dat zijn baas hem overplaatst naar het doodsaaie Sandford; statistisch gezien het veiligste dorpje van Engeland. De reden? De doldrieste optredens van Angel - afgekeken van Amerikaanse actiefilms - leiden ertoe dat al het werk van het Londense korps in het niet valt. In Sandford wordt hij gekoppeld aan een dikkige sidekick, zijn eerste opdracht: het vangen van een zwaan. Wat Angel niet belet zijn scherpte te bewaren. En dat komt hem uiteindelijk van pas, want achter de opgeruimde façade van Sandford schuilt een macabere werkelijkheid, waarin corruptie, moord en doodslag aan de orde van de dag zijn. Wat volgt is een smakelijke combinatie van Britse humor en groteske actie, waarmee de getalenteerde filmmaker Edgar Wright dezelfde weg bewandelt als in zijn geslaagde zombiekomedie Shaun of the Dead. Soms krijgen de filmcitaten (van Bad Boys II tot Point Break) te veel de overhand, maar wanneer het echte schietfestijn losbarst, ontpopt Hot Fuzz zich tot perfect op zichzelfstaande actiefilm. De finale is een western en actiefilm ineen, met brigadier Angel als Bruce Willis te paard.

RTL 5, 22.20-0.50 uur.

Eileen

(Hanro Smitsman, 2010) Deze fictiefilm die de mogelijke motieven van de FARC-activiste blootlegt, is opnieuw actueel, nadat Tanja Nijmeijer deze week voor de televisiecamera's in Cuba was verschenen. Al heet ze in deze uitstekende gemaakte tv-film anders, zodat regisseur Smitsman (Skin, Schemer) zijn gedachten over haar levenskeuzes de vrije loop kon laten.

Nederland 2, 23.15-1.17 uur.

undefined

Meer over