Knesset stemt voor vervroegde verkiezingen

Het Israëlische parlement heeft premier Netanyahu gisteren een gevoelige slag toegebracht. De helft van de 120 Knessetleden sprak zich uit voor vervroegde verkiezingen....

Van onze correspondent

TEL AVIV

Het aangenomen wetsvoorstel van de linkse oppositie heeft nog een lange parlementaire weg te gaan. Netanyahu verwacht dat aan het einde daarvan onvoldoende steun zal blijken voor ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen.

Netanyahu bestempelde de actie van de oppositie als een 'truc' en een 'fiasco', nadat men er eerder deze week niet in geslaagd was hem via moties van wantrouwen ten val te brengen.

De oppositionele Arbeidspartij sprak echter van 'een grote overwinning'. Ex-premier Shimon Peres repte over 'het begin van het einde' van de regering-Netanyahu. Ook politieke commentatoren beschouwen de uitkomst als een 'blamage' voor Netanyahu.

Bovendien is het een teken aan de wand dat enkele leden van de regerende coalitie de kant van de oppositie kozen. Onder hen ex-minister Dan Meridor, lid van Netanyahu's Likudpartij. Hij wordt gezien als mogelijke uitdager van Netanyahu in al dan niet vervroegde verkiezingen.

Ook leden van de regeringspartij De Derde Weg stemden met de oppositie mee. Zij hebben gedreigd Netanyahu ten val te brengen als hij blijft weigeren Israëlische troepen terug te trekken van de Westelijke Jordaanoever.

Meer over