Knap, zegt de pees van rasoptimist Smith

AMSTERDAM/LOS ANGELES - De rasoptimist was in één dramatisch moment de reuzepessimist geworden. Rutger Smith gilde het zaterdag, na het uitglijden in de natte discusring van Shanghai en het knappen van de rechter achillespees, uit dat het 'einde carrière' was.


Hij vertaalde die vaststelling in het Chinese atletiekstadion ook nog in het Engels voor de omstanders, waarbij hij voortdurend terugviel op vloekwoorden uit zijn eigen taal.


Smith, die maandag al in Rotterdam bij chirurg Rien Heijboeronder het mes ging, zei te weten hoe het zat. 'Een atleet met mijn ervaring weet wanneer een pees afscheurt. Dan is een plus een...' Gisteren hield hij de hoop op een rentree weer levend. 'Ik ken mijn lichaam en weet dat ik snel herstel.'


De 31-jarige Groninger, een uitgesproken man, heeft een lijdensweg van blessures achter de rug. Zijn erelijst steekt daar schril bij af, al voegde hij daar vorig jaar nog twee aardige resultaten aan toe: brons (discus) en zilver (kogel) bij de EK atletiek van Helsinki.


De ernstige blessure kwam op een totaal onverwacht moment. Smith had zich voor het seizoen 2013 teruggetrokken in de Verenigde Staten. Bij zijn nieuwe trainer Tony Ciarelli in Californië ging hij zich steeds beter voelen. Vooral de warmte aan de westkust en de waardering deden hem goed.


Half mei trof de Volkskrant hem bij een wedstrijdje op de universiteit van Claremont. Hij gold er als de alfaman, in zijn gele shirt. Hij won daar met afstand het discusonderdeel en benaderde de A-limiet voor de WK van Moskou: 66 meter.


Smith vertelde er over zijn verblijf in de VS. Hij is er, sinds begin november, op een toeristenvisum. 'Ik vind het geweldig. Ik hou van Amerika. Ze denken ongelimiteerd.'


Het verblijf in Californië doet ook zijn fysiek goed, was de overtuiging van Smith. Hij traint bij Ciarelli, 'een nieuwe prikkel' die hij nodig had na vijftien jaar met Gert Damkat.


Zijn lijf voelt beter aan, vertelde Smith. 'Ik merk dat ik ouder word en moeizamer herstel. Ik heb altijd last gehad van achillespezen. Sinds ik hier ben in het warme weer van Californië, heb ik mijn achillespezen niet gevoeld. Ik had chronische problemen, elk jaar weer, maar nu niet. Ik was toe aan iets nieuws, en ik wilde in warm weer trainen. En hier zat de goeie trainer, Tony, die ik al lang kende.


Smith was van zijn eigen werkwijze overtuigd. 'Ik wist dat als ik nog een keer iets wilde veranderen dat ik dat nu moest doen. Final push. Dit is de laatste - of nou ja, de laatste, ik wilde hier gewoon nog een aantal jaren trainen.'


Hij was toe aan iets anders. 'Ik had het gehad in Nederland. Ik was toe aan een nieuwe leefomgeving. En dit weer, hè? Ik heb altijd getraind in Groningen en in Papendal. Ik had een geweldige coach en faciliteiten. Iedereen zegt: wat doe je? Maar dit is de juiste keus voor mij.


'In Nederland had ik één serieuze opponent. Hier zijn een paar jongens die dik over de 60 meter werpen. Dat zie je niet zomaar. Het niveau is heel hoog hier in Californië. Dit zijn profs en olympiërs.'


Smith zei te werken naar een goed WK en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. 'Ja WK, ja Rio, maar ik geniet als ik ver werp, zoals vandaag. Amerikanen zijn dol op werpers. Die grote jongens vinden ze geweldig.


'Het gaat hier om trots, de winnaarsmentaliteit. Elke training wordt er op gehamerd: word de beste. Dat kennen wij niet. Ik vind het mooi. Het zweept je op.' Op dat moment zag hij nog jaren van werpen en stoten voor zich. Zaterdag raakte Smith in China ernstig geblesseerd en voorzag hij het einde van zijn loopbaan.


Orthopeden zeggen dat hij na de operatie van de achillespees twee tot drie maanden pure genezing moet doorlopen en daarna zes maanden moet revalideren. Elke explosieve beweging is dan uit den boze. Voor februari is er geen actie. De zomer van 2014, met de EK in Zürich, zal dan nog te vroeg komen.

undefined

Meer over