Knaagkever rukt op

Klein MKZ-leed: de Kinderdijk is gesloten voor toeristen. Vanwege de nabijheid van een (mogelijke) besmettingshaard. Ik weet dit dankzij NL Net, de dagelijkse nieuwsrubriek van de verzamelde regionale televisiezenders....

Paul Brill

Een verslaggeefster van TV Rijnmond was ter plekke toen een buslading buitenlandse toeristen arriveerde en te horen kreeg dat 's werelds beroemdste molenpad helaas niet mag worden betreden. Als iemand die in zijn leven vele malen voor gesloten deuren heeft gestaan bij een Onvergetelijke Bezienswaardigheid, kon ik me hun teleurstelling goed voorstellen. Een diepbedroefde Mozambikaan (!) vertelde dat dit het hoogtepunt van zijn reis had moeten worden. 'Maar kunt u dan niet later terugkomen', opperde de verslaggeefster. 'Dit is mijn laatste dag', zei hij sip.

Het regionieuws wordt door NL Net vlot en vakkundig gebracht, maar het provincialisme steekt toch geregeld de kop op. Het is misschien wel inherent aan een dergelijke rubriek. Na de ontgoochelde toeristen bij de Kinderdijk werden we gisteren onder meer getracteerd op een Zeeuwse band die het regiosongfestival heeft gewonnen, twaalf kraanvogels die op weg naar Scandinavië uit koers zijn geraakt en zijn neergestreken in Drenthe, de bonte knaagkever die de eeuwenoude molen van de familie Snoep dreigt op te eten, en de stacaravans die uit Barneveld worden verdreven door de expansie van luxe bungalowparken.

Voor de een is het informatie, voor de ander is het camp - ik zal er niet over klagen. Maar vreemd is wel dat politiek getinte onderwerpen meestal worden vermeden. In de uitzending van gisteren werd met geen woord gerept over het belangrijkste regionieuws van de dag: het opstappen van burgemeester IJsselmuiden en wethouder Visser van Volendam.

Natuurlijk hebben de gebeurtenissen in Volendam een nationale dimensie, en daarvoor zijn andere rubrieken. Maar het vertrek van twee bestuurders is ook een plaatselijk politiek drama, dat een zichzelf respecterende nieuwsrubriek over de regio niet zou mogen negeren. Of moet NL Net om omroeppolitieke redenen in de sfeer van de kneuterigheid en tijdloosheid blijven?

Meer gevoel voor actualiteit toonde Andries Knevel, die NS-baas Huisinga naar de studio van Het elfde uur haalde. Niettemin was het optreden van onderwijsminister Hermans het opmerkelijkst. Knevel vroeg hem het onderwerp te noemen waarvan hij 's nachts het meest wakker ligt. Daarop kwam de minister niet met scholiertjes in aftandse lokalen of suf geschoolplande leraren, maar met een abstracte beleidsdoelstelling. We moeten maar hopen dat het de automatische piloot en niet de ware Hermans was.

Meer over