Knaagkaas en een broodje vis

Lekker eten maken met niet meer dan drie (goedkope) ingrediënten. Het is niet om ons voor te bereiden op de christendemocratische armoe die ons te wachten staat maar om te ontdekken wat allemaal kan met maar weinig....

Een uitstekend idee voor brood mee in de trein. Maar verdriet: cia battabrood is in de mode en dus is er alweer nare namaak. Ook Turkse broden worden nagemaakt door bakkers die denken dat ze groot en rond moeten zijn en verder doet het er niet toe.

Goed brood moet het zijn. Ook voor het smeertje van dezelfde lezer uit Breda. Hij mengt avocadopuree met Zwitserse strooikaas en smeert daarmee zijn brood.

Zonder avocado kan het ook. Knaagkaas. Die Zwitserse kaas heeft iets wat met geen andere kaas te vergelijken is. De smaak komt niet van smeuïg zuivel, er zit vrijwel geen vet in, maar van bergklaver waarvan het blad door de magere kaas gemalen is. In de meeste winkels is de kaas alleen in een geel of een rood vetkartonnen strooibusje te koop. Maar er zijn hier en daar nog vaste kegeltjes, in zilverpapier gewikkeld. In de kegel blijft de wonderlijke klavergeur beter bewaard. Het is de bedoeling dat het harde kegeltje wordt geraspt. Nou deden we, wat men noemt, een impulsaankoop.

Prachtig brood en een kegeltje Zwitserse kaas (merk Geska). Pas in de trein misten we een zakmes. We knaagden van de kaas en trokken vlokken van het brood. Schrale armoe? Absoluut niet. We konden ons geluk niet op. Zoveel smaak in zo'n kale kaas.

Ook uit Breda, een broodje bacalao (gezouten gedroogde vis). De vis lang weken in koud water, dan kort koken, met een vork uit elkaar trekken, mengen met veel fijngehakte peterselie en goede, geurige olijfolie en knoflook en op brood doen.

Maar daar heb je het al, er sluipen meer ingrediënten binnen. We blijven voor de lol liever nog wat langer streng in de leer. Drie dingen. Met alleen de peterselie door de vis is het al goed belegd brood. En een waagstuk. We mengden knaagkaas met de vis en deden het op brood. Dat doet u ons vast niet na. Want u gelooft niet dat dat lekker is. Wel!

Meer over