Kluis houdt hacker en oplichter van pc

Computergebruikers krijgen in de nabije toekomst een digitale kluis op hun computer, waarin ze vertrouwelijke gegevens kunnen bewaren. De kluis wordt 'ingebakken' in de processor en versleuteld, zodat het voor criminelen moeilijk wordt om zich als een ander voor te doen....

'Palladium' is een project van Microsoft. 'De technologie komt hooguit pas over 18 maanden beschikbaar', aldus projectleider Mario Juarez.

Microsoft verwacht Palladium te introduceren bij de eerstvolgende grote revisie van Windows, voorzien voor 2004. Tegen die tijd moeten chipfabrikanten als Intel en AMD, nauw betrokken bij de ontwikkeling, voldoende processoren op de markt kunnen brengen om consumenten te bedienen.

Palladium wordt beschouwd als een soort poortwachter voor de pc. Zo kan de consument de gegevens over zijn bankrekening opbergen in de kluis. Als hij een transactie doet, krijgt de bank toestemming om de informatie te verifiëren. Palladium houdt ook schadelijke software zoals virussen tegen en ongevraagde e-mail. De technologie kan ook voorkomen dat documenten en andere bestanden door anderen worden gewijzigd. De film- en muziekindustrie kunnen de soft- en hardware gebruiken om producten aan consumenten te sturen én voorkomen dat de afnemers die voor anderen kopiëren.

Veel hangt af van de acceptatie van Palladium door computergebruikers. Zij zullen nieuwe machines moeten kopen, die voorzien van de chip-met-digitale-kluis. Verder bestaat er veel wantrouwen tegen Microsoft, dat met harde hand een monopolie op de markt voor besturingssystemen in stand houdt.

Microsoft gaat dan ook de broncode vrijgeven van het programma dat de sleutel vormt voor de kluis. 'Om het vertrouwen te winnen moet je mensen laten zien wat er in dat stukje software gebeurt', stelt Juarez.

Voor Microsoft betekent dit een radicale koerswijziging. In processen die de Amerikaanse overheid heeft aangespannen, heeft het concern steeds geweigerd zijn broncode vrij te geven, omdat die door hackers misbruikt zou kunnen worden.

Meer over