Klopmelk

Het is knap en het is geheim. We mogen niet weten hoe het Campina/Melkunie lukt een milkshake te maken die overeind blijft....

Een milkshake die we langs de weg kopen bij de snelvoerderij, verdwijnt als we hem niet snel opdrinken. De luchtbellen knappen, een zoet plasje blijft over. De fabrikant van de nieuwe supermarktshake weet die lucht vast te houden. We kochten de shake, zagen de dozen in de boodschappentas flink opbollen, legden ze in het Volkskrant-culilaboratorium even in een vriesvak en schonken uit: volmaakt. Dat wil zeggen: schuim. Geen plas mislukte shake, maar een traag stromende zoete schuimmassa.

We goten de inhoud uit de doos in glazen en dat bleek niet handig. Van een vol glas laat zich ongeveer de helft uitdrinken, de rest verdomt het om er uit te komen. Wie dat toch wil, gaat op de bank liggen en zet het glas op de mond. Dan zakt het er tergend langzaam uit.

De melkfabriek beweert dat acht van de tien mensen de nieuwe shake gaan kopen. En de mensen vinden de milkshake, volgens een persbericht, 'een prima alternatief voor frisdrank, net zo lekker maar door de melkbasis ook gezond'.

Gezond?

Binnenkort komen fabrikanten, overheidsfunctionarissen en voedingsdeskundigen bijeen voor afspraken over het gebruik van gezondheidsclaims in reclame . Fabrikanten zouden vrijwillig wat minder aan misleiding moeten doen, vinden zelfs sommige fabrikanten.

Neem nou deze nieuwe zoete klopmelk in de supermarkt. Er zit melkvet in en voedingsonderzoekers zijn dat type vet steeds minder gaan waarderen. Het kan onmogelijk gezond worden genoemd. Halfvolle melk is om die reden populairder dan volle. Maar kijk op de doos van de nieuwe supermarktmilkshake. 'Gemaakt op basis van halfvolle melk, met een vleug room.' Halfvolle melk is melk waar room (vet) is uitgehaald. Dus wat krijg je als je weer room bij halfvolle melk kiepert? Volle melk.

Zeg dat dan melkman! Hou toch op over gezond.

We hebben in het culilab, ter gelegenheid van de feestelijke introductie van de shake, zelf een paar milkshakes gemaakt met een staafmixer. Onze bevindingen. Van magere melk kan het volume met 30 procent worden vergroot. Het schuimt. Twee delen halfvolle melk en een deel gezoet vruchtensap geeft een mooie shake. Meteen opdrinken. Binnen een kwartier valt de shake uit elkaar in sap (onder in het glas) en troebele melk (daarbovenop).

De beste shake maken we met een bol vanilleroomijs uit een goedkoop literpak van de goedkope supermarkt, een blik al even goedkope frambozen op sap, en een flinke scheut koude halfvolle melk. Maar ook hier: opdrinken voor het mis gaat. De shake valt binnen de kortste keren uit elkaar in ondrinkbare laagjes nat vuil. Hoe doen ze dat toch bij de Melkunie, dat het heel blijft, wekenlang?

Wouter Klootwijk

Meer over