Klooster in bedevaartsoord zou Indiase nonnen gevangen houden

Het komt vaker voor dat de Spaanse vreemdelingenpolitie binnenvalt in prostitutiehuizen om buitenlandse vrouwen te bevrijden die daar tegen hun wil worden vastgehouden en uitgebuit. Maar afgelopen weekeind haalden de agenten midden in het oude centrum van de bedevaartstad Santiago de Compostela drie nonnen weg die tegen hun wil opgesloten hadden gezeten in het besloten klooster Mercedarias de Santiago. Een van de drie vrouwen, allen afkomstig uit India, had de bewaking van het klooster om de tuin weten te leiden en kon daardoor de hulp van de politie inroepen.

Het besloten klooster Mercedarias de Santiago waar drie nonnen tegen hun wil werden opgesloten Beeld epa
Het besloten klooster Mercedarias de Santiago waar drie nonnen tegen hun wil werden opgeslotenBeeld epa

Het verhaal van de drie vrouwen kent opmerkelijke overeenkomsten met de wantoestanden in sekshuizen. De vrouwen, die als minderjarige meisjes veertien tot vijftien jaar geleden vanuit India naar het besloten klooster werden gehaald, kregen volgens hun getuigenis van de moeder overste te horen dat ze onmiddellijk gedeporteerd zouden worden naar India zodra ze het klooster verlieten. Daarbij weigerde de hoofdnon de geldige verblijfspapieren af te geven, aldus de Spaanse digitale publicatie eldiario.es die de affaire naar buiten bracht.

Dreigementen

Uit getuigenissen, ook van twee Indiase nonnen die nog wel in het klooster willen blijven, blijkt dat iets dergelijks twee jaar geleden al was gepasseerd met twee onwillige collega's. Weg gaan betekende deportatie richting India. Volgens de politie stonden de vrouwen onder zware psychologische druk door nauwelijks verhulde dreigementen. 'De Indiase nationaliteit, de totale afsluiting van de buitenwereld en de harde dagelijkse omstandigheden in het klooster, indoctrinatie, excessieve werktijden en slechte voeding' dat is de opsomming van omstandigheden waaronder de vrouwen jaren lang in het klooster bleven blijkt uit een uitgelekt politierapport.

In Spanje werden vanaf de jaren negentig in de vorige eeuw kloosters gevuld met vrouwen uit Latijns-Amerika en India omdat het aanbod van de autochtone non vrijwel opdroogde. Veelal betrof het jonge meisjes die de kloosterorde kenden van het lokale ontwikkelingswerk. Eenmaal in Spanje bleek de situatie vaak drastisch anders. Zoals in het besloten klooster van Santiago, waar de nonnen moesten werken in de kloostertuin.

Nog geen arrestaties

In een verklaring onderstreept de aartsbisschop van Santiago de roeping en het vrijwillige karakter van het klooster. De vijf Indiase vrouwen zouden wel al maandenlang het canonieke (kerkelijke) proces in werking hebben gesteld om een vrijstelling te krijgen om het klooster te verlaten. Maar de kerkelijke molens draaien nu eenmaal traag: de drie ontsnapte nonnen waren al anderhalf jaar in de weer om toestemming te krijgen. In de tussentijd stond de nonnen niets in de weg om buiten de kloostermuren af te wachten, aldus de bisschop. De vrouwen zouden afgelopen zomer nog geheel vrijwillig zijn terug gekeerd van een bezoekje aan hun vaderland. Maar dit klopt niet met de getuigenissen van de nonnen. Die vertelden de politie dat meer vrouwen de trage kerkelijk afhandeling niet willen afwachten, maar tegen hun zin in het klooster moeten blijven bij gebrek aan papieren.

Na aangifte heeft de politie de zaak in onderzoek. Er zijn nog geen arrestaties gepleegd. De vouwen zijn onder gebracht in een speciaal opvangtehuis. Daartoe is het bestaande protocol toegepast dat normaal gesproken geldt voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over