Kloontje

TOT voor kort schaamde ik me er weleens voor dat ik Amsterdammer was. Dan hadden we vrienden uit Groningen te logeren die verbouwereerd meekeken naar allerlei opgefokte sekserigheid vanuit Amsterdams twijfelachtige pretplekken, zoals getoond door onze lokale zender van AT5....

De laatste tijd is de geiligheid echter zo'n beetje van het Amsterdamse scherm verdwenen, om plaats te maken voor een nieuw soort numbing down: vlotte halfjonge presentatoren trakteren ons triomfantelijk grijnzend op de kans om eens te zien waar Patty Brard woont en wat ze te vertellen heeft. We krijgen een onbenullig babbeltje met een dame van Call TV cadeau en we mogen zien hoe de sterren van een soapserie feestvieren. Er wordt wellicht in alle gemakzucht van uitgegaan dat Amsterdam een kloontje is van Hilversum of Luxemburg, en dat de Amsterdammers snakken naar een nadere kennismaking met allerlei eikels die niet weg te rammen zijn van de commerciële zenders.

Maar het kan nog erger. Zo ging een reporter verleden week eens praten met een man en een vrouw in een psychiatrisch opvanghuis. De reporter vroeg aan de vrouw naar haar psychiatrische problemen, maar daar wou ze niet over praten. Waarom zou ze haar privé-leven te grabbel gooien?

'Toe, schets effe je verleden', drong de reporter aan. En toen de vrouw nog steeds niet wilde, wendde hij zich tot de man naast haar met het verzoek: 'Vertel jij dan over haar' De vrouw liep weg, waar ze groot gelijk in had, maar kwam later in de reportage toch weer terug, waarop de reporter het understatement van het jaar maakte: 'Daarnet was ik een beetje te direct, hè?', zei hij.

Vanaf dat moment geneerde ik me niet meer zo voor Amsterdam. Ik geneer me alleen nog maar voor onze zender, die de schaamte ver voorbij lijkt.

Meer over