NieuwsDeclaratiegedrag Universiteit Utrecht

Klokkenluider buitensporig declaratiegedrag Universiteit Utrecht heeft sorry moeten zeggen

Terwijl het hoger onderwijs kampt met bezuinigingen, declareerde bestuursvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht (UU) vorig jaar voor 124.343 euro aan privéauto’s met chauffeur. Dat is buitensporig en overschrijdt een morele norm, schrijven UU-student Floris Boudens en UvA-onderzoeker Iris Breetvelt in de Volkskrant.

Flora Woudstra Hablé
Het academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Beeld ANP
Het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.Beeld ANP

De twee roepen universiteitskoepel VSNU op het ongepaste declaratiegedrag te veroordelen. Boudens (22), student geschiedenis, besprak de declaraties in eerste instantie met de universitaire medezeggenschapsraad van de UU, waarvan hij deel uitmaakt. Die nam de declaraties niet serieus genoeg, zegt hij, waarop hij besloot het onderwerp onder de landelijke aandacht te brengen.

Boudens zette kwaad bloed bij zijn mederaadsleden door in de media te suggereren dat zij hem verboden hadden met dit onderwerp in de openbaarheid te treden. Voor dat ‘moddergooien’ heeft Boudens zijn excuses aangeboden, zegt hij, maar het steekt hem dat bestuursvoorzitter Pijpers niet eveneens sorry hoefde te zeggen voor diens declaratiegedrag. ‘Het lijkt nu alsof ik verantwoordelijk ben voor de reputatieschade aan de universiteit, in plaats van de heer Pijpers.’

Boudens concludeerde na eigen onderzoek dat Pijpers veel meer declareerde dan bestuursvoorzitters van andere universiteiten: van 8.340 euro bij de UvA, tot 39.661 euro bij de TU Delft. Inmiddels heeft hij met bestuursvoorzitter Pijpers om de tafel gezeten. Pijpers zou daarbij zijn eigen declaraties ‘transparant, eerlijk, en rechtmatig’ hebben genoemd.

Pijpers’ woordvoerder verklaarde tegenover Trouw dat de bestuursvoorzitter zijn vervoerskosten hoopt te verlagen door van Zutphen naar Utrecht te verhuizen. Hij zou de privéauto’s echt nodig hebben omdat hij ‘veel op pad is, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat’, werkt als hij reist en dan ook veel vertrouwelijke telefoongesprekken voert. Openbaar vervoer zou daarom geen optie zijn.

Al eerder raakte een bestuursvoorzitter van de UU in opspraak met vervoersdeclaraties. In 2015 moest toenmalig voorzitter Marjan Oudeman een onbekend deel van haar salaris over 2014 terugbetalen aan de universiteit, vanwege het gebruik van dienstauto’s van de universiteit voor privéritten.

Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) heeft op 18 april de minister van Onderwijs om opheldering gevraagd over de declaraties, nadat Boudens hem daarvan op de hoogte had gebracht. Özdil pleitte voor een bovengrens aan declaraties ‘voor voorzitters en vicevoorzitters van colleges van bestuur’.

Opinie: Strengere regels voor buitensporige declaraties van universitaire bestuurders zijn noodzakelijk
Terwijl investeringen in het wetenschappelijk onderwijs hard nodig zijn, heeft een universitair bestuurder voor een bedrag van ruim 124 duizend euro gedeclareerd. Strengere regels rond declaraties zijn noodzakelijk, betogen psycholoog en onderzoeker Iris Breetvelt en student Floris Boudens.

Meer over