Klokkenluider Bos na 12 jaar 'verlost'

Ad Bos is definitief verlost van de nasleep van de door hem blootgelegde Bouwfraudeaffaire. Het Amsterdamse gerechtshof heeft hem gisteren vrijgesproken. Bos (65) is twaalf jaar verdachte geweest

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Het hof volgt hiermee de opvatting van het Openbaar Ministerie, dat uiteindelijk ook zelf tot het inzicht was gekomen dat de vervolging van Bos geen enkel doel meer diende en dat de zaak veel te lang heeft geduurd. Ook erkent het OM het maatschappelijk belang van Bos als klokkenluider.

Op 9 november 2001 onthulde Bos het bestaan van een schaduwboekhouding bij zijn vorige werkgever, Koop Tjuchem. Hiermee werd voor het eerst aangetoond dat grote en kleine bouwbedrijven samenspannen om prijsafspraken te maken en klussen onderling te verdelen - dit alles in strijd met de wet en ten koste van de belastingbetaler. Dit leidde in 2002 tot een parlementaire enquête en de val van minister Korthals.

Hoewel Bos de zaak bij de overheid had aangebracht, vervolgde dezelfde overheid hem wegens het omkopen van ambtenaren, en begon zij een strafrechtelijk onderzoek. In 2005 veroordeelde de rechtbank in Rotterdam Bos wegens omkoping van een ambtenaar - maar zonder strafoplegging, omdat hij als klokkenluider had gefungeerd. Bos ging in hoger beroep omdat hij vond dat het OM hem niet had mogen vervolgen.

De bouwfraude-affaire leidde ertoe dat Bos nergens meer aan het werk kon komen. Hij kampte met gezondheidsproblemen. In 2007 bleek dat hij zijn huis uit was gezet en met zijn vrouw in een camper woonde. Na verloop van tijd begon hij een nieuwe strijd om financiële genoegdoening voor al die jaren ellende en om de hoog oplopende schulden te betalen. Hij wilde 10,5 miljoen euro. In het voorjaar van 2009 sloot hij een deal met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. De hoogte van het toegekende bedrag heeft Bos nooit geopenbaard.

Met de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof is voor Bos de bouwfraude ten einde gekomen. Na zestien jaar, want voor hij deze zaak onthulde, had hij vier jaar geleurd met het bewijsmateriaal, bij meerdere instanties.

In een reactie zegt Bos het allemaal nog niet te geloven. 'Ongelooflijk toch, na zoveel jaar?', aldus Bos. 'Ik hoop niet dat ik me ga vervelen. Het heeft lang geduurd, maar het lijkt nu echt gedaan. Ik ben een stuk wijzer geworden in al die jaren. De naïviteit over een overheid die het beste voor heeft met de burger heb ik definitief afgeworpen.'

undefined

Meer over