Klokkenluider beschuldigt ARN van illegale praktijken

Een onbekende heeft in een brief aan het Openbaar Ministerie de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) beschuldigd van illegale praktijken. Volgens deze klokkenluider zouden jarenlang wapens en drugs, die door de politie ter verbranding aan de ARN werden aangeboden, in werkelijkheid illegaal zijn doorverkocht....

Dat bleek vrijdag tijdens pro-formabehandeling tegen de 58-jarige P. K Hij wordt ervan verdacht op 18 september de afvalverwerker Jan Burgers voor de deur van zijn bedrijf te hebben doodgeschoten.

Volgens K.'s raadsman mr. J. Kuijpers is deze brief onlangs bij hem en de officier bezorgd. Deze brief werpt volgens hem een heel ander licht op de moordzaak tegen zijn ontkennende cliënt, tegen wie volgens hem geen bewijs is. 'In deze brief zegt deze klokkenluider dat de AIVD een onderzoek is begonnen naar deze illegale praktijken. Ook Burgers wist hiervan en was doodsbang dat hem iets zou gebeuren', aldus Kuijpers.

K. had een zakelijk conflict met de afvalbaas. De afvalverwerker kreeg eind jaren negentig landelijke bekendheid toen hij burgemeester Zijlmans van Beuningen beschuldigde van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Die aangifte leidde na jarenlang getouwtrek tot een strafzaak tegen de burgemeester, die uiteindelijk werd vrijgesproken. De raadsman zei te hopen dat de brief de 'tunnelvisie' die het OM op deze zaak heeft, zal doorbreken. Om deze reden komt er ook een reconstructie van de moordzaak op 7 mei.

Op 19 mei wordt de strafzaak voortgezet.

Meer over