NieuwsConflict VS-Iran

KLM vliegt voorlopig niet over deel luchtruim Iran

KLM vliegt voorlopig niet over de Straat van Hormuz dat deel uitmaakt van het Iraanse luchtruim. De actie is het gevolg van het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran.

KLM is volgens de staatssecretaris op de hoogte van incidenten en mogelijke rakettesten in het luchtruim van Noord-Korea Beeld ANP
KLM is volgens de staatssecretaris op de hoogte van incidenten en mogelijke rakettesten in het luchtruim van Noord-KoreaBeeld ANP

‘Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim 24/7 op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om vooralsnog niet meer over het gebied te vliegen’, aldus de KLM in een verklaring.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft alle burgervluchten van de VS over het gebied verboden naar aanleiding van de neergehaalde drone. Volgens de dienst waren er op het moment dat de Amerikaanse drone werd neergehaald ‘tal van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart in het gebied’.

American Airlines en Delta Air Lines hadden al laten weten niet meer over Iran te vliegen, naar aanleiding van de FAA-stap. Malaysia Airlines en Singapore Airlines leiden ook hun vluchten om. Eerder al besloot United Airlines de luchtverbinding tussen de internationale luchthaven Newark bij New York en die van Mumbai in India voorlopig uit de dienstregeling te halen. ‘Gezien de huidige gebeurtenissen in Iran hebben we een grondige veiligheids- en beveiligingsbeoordeling van onze Indiase verbinding door het Iraanse luchtruim uitgevoerd en besloten onze service te schorsen’, zegt United op zijn website.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways heeft inmiddels laten weten ook niet meer over de Straat van Hormuz en de Golf van Oman te vliegen. Dat betekent een ‘kleine aanpassing’ voor vluchten tussen Australië en Londen.

De Republikeinse senator Kevin McCarthy. Beeld AFP
De Republikeinse senator Kevin McCarthy.Beeld AFP

Rode lijn Iran

De Iraanse Revolutionaire Garde zei donderdag dat de Amerikaanse ‘spionagedrone’ was neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. ‘Onze grenzen zijn een rode lijn’, aldus een woordvoerder van het Iraanse leger. ‘Elke vijand die die grenzen passeert, vernietigen we.’

De VS verklaarden in een reactie dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren. Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz. Een aantal prominente Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden wil dat Amerika ‘afgemeten actie’ onderneemt tegen Iran.

‘Iran heeft in internationale wateren een toestel van de Verenigde Staten aangevallen’, zegt Republikein Kevin McCarthy. ‘Deze provocatie komt een week nadat ze twee commerciële tankers in internationale wateren hebben aangevallen en vernietigd.’ McCarthy vond steun bij Republikeinen Michael McCaul, Mac Thornberry en Devin Nunes.

Reactie Iran

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, liegt Amerika over de positie waar de drone is neergeschoten. ‘We zoeken geen oorlog, maar we verdedigen ons luchtruim, land en onze wateren.’

In een brief aan de Verenigde Naties en aan de Veiligheidsraad heeft Teheran donderdag de ‘provocerende’ en ‘zeer gevaarlijke’ Amerikaanse actie tegen zijn ‘territoriale integriteit’ gehekeld.

In het schrijven benadrukt Iran - dat niet aandringt op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad - dat het niet uit is op een oorlog, maar dat het ‘zich het recht voorbehoudt om de noodzakelijke maatregelen te treffen tegen schendingen van zijn grondgebied, waartegen het zich fel zal verdedigen, zowel op de grond, in de lucht als op zee’.

Meer over