KLM schrapt vluchten om aswolk

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vanaf 14.00 uur zondagmiddag vluchten naar de Engelse bestemmingen Liverpool, Manchester, Birmingham, Humberside en Leeds Bradford.

ANP

Een woordvoerster van KLM heeft dat bekendgemaakt. KLM sluit niet uit dat later op de dag nog meer vluchten zullen uitvallen. Voor gedupeerde passagiers wordt zo veel mogelijk een oplossing gezocht, aldus de woordvoerster.

Luchtruim

Het luchtruim boven delen van Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Ierland zijn zondag dichtgegaan door de aswolk uit de IJslandse vulkaan. Daardoor zijn verschillende luchthavens gesloten. Dat meldden de Britse en Ierse autoriteiten.

De Ierse luchthavens Sligo, Donegal en Knock zijn dicht, maar luchthaven Belfast International blijft open. Ook de luchthavens van Londen blijven open, maar Manchester, Liverpool, Doncaster, Carlisle, Humberside en luchthaven East Midlands zijn dicht.

De luchthavens van het Noord-Ierse Belfast blijven nog zeker dicht tot twee uur ‘s middags (Nederlandse tijd), evenals de luchthaven van het eiland Man. Dublin en Shannon gaan mogelijk later dicht en blijven in ieder geval nog tot die tijd open.

De meteorologische dienst van Reykjavik liet zondag weten, dat de wind zich naar het zuiden gedraaid heeft en opnieuw dikke aswolken richting Europa blaast.

Vijf dagen vooruit

De aswolk zal dinsdag boven Londen hangen, maar drijft vermoedelijk woensdag weer weg, aldus Britse meteorologen tegen de BBC. Mogelijk krijgen luchthavens in het zuidoosten van Engeland de komende dagen ook te kampen met de aswolk. Britse ministers beslisten zaterdag dat de Britse weerdienst informatie over de situatie in het luchtruim en de invloed van de aswolk tot vijf dagen vooruit moet publiceren.

In Nederland worden geen problemen verwacht met het luchtverkeer door de aswolk uit de vulkaan in IJsland, zegt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. Volgens het KNMI lijkt er een kleine aswolk richting Nederland te waaien. Maar de luchtverkeersleiders denken dat de as waarschijnlijk geen kwaad kan.

‘Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is’, zegt de woordvoerster. Luchtverkeersleiding Nederland valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Asregen

De aswolken drijven momenteel op 6 tot 8 kilometer hoogte. Bewoners die ten zuiden van de onvermoeibare vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull wonen kregen zondag weer te maken met ‘asregen’.

De asdeeltjes kunnen funest zijn voor vliegtuigmotoren. Half april gingen grote delen van het Europese luchtruim dagenlang dicht uit vrees voor de as. Dat was na de grote uitbarsting van 14 april van de vulkaan, die nog steeds naweeën heeft.

Italië heeft de Ierse lowbudget vliegmaatschappij Ryanair een boete gegeven van 3 miljoen euro, omdat het bedrijf passagiers niet heeft geholpen toen vluchten dagenlang uitvielen door de aswolk in april. De Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit zei op de hoogte te zijn van ten minste 178 gevallen dat passagiers geen verplichte hulp als eten, drinken en onderdak kregen. Volgens de Europese regelgeving zijn luchtvaartmaatschappijen dit verplicht. Ryanair heeft de beschuldiging afgedaan als complete onzin.

Meer over