'KLM niet op de hoogte van gevaar Oekraïne'

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet geïnformeerd over het feit dat er geavanceerde raketsystemen aanwezig waren in Oost-Oekraïne. Volgens president-directeur Camiel Eurlings wist het bedrijf ook niet dat enkele andere maatschappijen het gebied al enige tijd meden. Dat zegt Eurlings in een interview met NRC Handelsblad.

Redactie
Pro-Russische separatisten bij de plek waar de wrakstukken van vlucht MH17 liggen. Beeld afp
Pro-Russische separatisten bij de plek waar de wrakstukken van vlucht MH17 liggen.Beeld afp

Vorige week kwamen 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders, om het leven toen een vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Sommige passagiers hadden hun ticket via KLM gekocht.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat niemand in Nederland weet wie de luchtvaartmaatschappij had moeten waarschuwen. 'Het was gewoon een veilig verklaarde route', zegt Eurlings. 'Het beeld was dat je op 10 kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties.'

'Gevaar was duidelijk'
In de Verenigde Staten en in het Verenigde Koninkrijk waarschuwen luchtvaartautoriteiten hun luchtvaartmaatschappijen al sinds april voor de risico's van vliegen boven dit gebied. Eind juni waarschuwde ook de NAVO hiervoor. 'Het was algemeen bekend dat een dozijn Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten was in Oost-Oekraïne. Dus het gevaar was duidelijk', aldus luitenant-kolonel Jay Janzen van de NAVO.

Volgens Janzen is het overbrengen van deze informatie aan luchtvaartmaatschappijen een verantwoordelijkheid van onder meer de nationale luchtvaartautoriteit. KLM zegt dat een vergelijkbare luchtvaartautoriteit is ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die verwijst naar op haar beurt naar de inlichtingendiensten.

Camiel Eurlings eerder deze week, vlak voor de presentatie van de kwartaalcijfers van AirFrance-KLM. Beeld anp
Camiel Eurlings eerder deze week, vlak voor de presentatie van de kwartaalcijfers van AirFrance-KLM.Beeld anp

OVSE wil drones inzetten
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil in Oekraïne onbewapende drones inzetten om de situatie op de grond in de gaten te houden. Ze moeten vooral een bewakingstaak krijgen.

Van een hoogte van 4000 meter kunnen ze op 10 kilometer bewegende objecten, zoals voertuigen, opsporen. De apparaten moeten onder meer worden ingezet in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland. Beide landen hebben ingestemd met de inzet, aldus de OVSE.

Of de drones ook in het gebied worden ingezet waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte, is niet duidelijk. In Oekraïne lopen circa 230 OVSE'ers rond, van wie een aantal bij de rampplek.

Een deel van de neergestorte Boeing in Oost-Oekraïne. Beeld afp
Een deel van de neergestorte Boeing in Oost-Oekraïne.Beeld afp
Meer over