KLM neemt weer ruimbagage mee uit Caïro

Passagiers die met KLM van Caïro naar Amsterdam vliegen, mogen weer gewoon ruimbagage meenemen. Dat liet de luchtvaartmaatschappij maandag weten. KLM heeft 'met eigen personeel en middelen' de screening van koffers in de Egyptische hoofdstad ter hand genomen.

Vliegtuigen van KLM op Schiphol Beeld anp
Vliegtuigen van KLM op SchipholBeeld anp

De afgelopen dagen nam KLM alleen handbagage mee. Aanleiding was de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï. Het toestel, dat met 224 mensen aan boord op weg was van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh naar Sint-Petersburg, stortte vermoedelijk neer door een bom aan boord. Twee KLM-vluchten zijn de afgelopen dagen zonder ruimbagage teruggekomen uit Caïro. Daarbij zijn echter geen koffers achtergebleven, zei een woordvoerster van KLM. Passagiers die per se hun bagage mee wilden nemen, zijn omgeboekt naar andere maatschappijen die geen koffers weigerden.

null Beeld anp
Beeld anp

Kritiek op reisadvies

Vliegen naar vakantieoord Sharm el-Sheikh wordt afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar vliegvelden bij toeristenplaatsen als Marsa Alam en Hurghada zijn niet als onveilig bestempeld. Volgens CDA-Kamerlid Martijn van Helvert hebben alle landen een negatief reisadvies hebben voor heel Egypte, behalve Nederland. Dat Buitenlandse Zaken een onderscheid maakt tussen de luchthaven van Sharm-el-Sheikh en andere drukke vliegvelden met veel toeristen vindt hij 'heel raar', temeer omdat het ministerie juist aanraadt om niet te komen op plekken waar veel buitenlanders zijn.

Van Helvert vindt dat heel Egypte onveilig moet worden verklaard. Hij wijst er ook op dat mensen nu zelf moeten bepalen of ze nog naar bijvoorbeeld Hurghada durven. Gaan ze niet, dan krijgen ze de annuleringskosten waarschijnlijk niet vergoed. 'Het wordt voor mensen zo een financiële afweging of ze het gevaar opzoeken of niet', zegt Van Helvert in De Telegraaf. 'Hoe kan het zijn dat, na zo veel vragen over MH17, het kabinet dit nog steeds niet op orde heeft? Dat is echt te gek voor woorden.'

Martijn van Helvert Beeld anp
Martijn van HelvertBeeld anp

VVD'er Han ten Broeke wil als Kamerlid geen reisadviezen herschrijven, maar stelt wel vraagtekens bij het advies van het ministerie. Reizen naar toeristische badplaatsen wordt daarin niet ontraden, maar tegelijk stelt het ministerie dat reizigers plekken met veel buitenlanders moeten vermijden. 'Verwarrend', aldus Ten Broeke. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het Nederlandse reisadvies voor Egypte 'heel erg in lijn' met dat van andere EU-landen. Er zijn enkele nuanceverschillen, maar overal is het niveau ongeveer hetzelfde.

Er zijn concrete aanwijzingen dat de beveiliging op de luchthaven van Sharm el-Sheikh onvoldoende is. Die aanwijzing is er niet voor de andere luchthavens, aldus de woordvoerster. Verder wijst ze erop dat er voor heel Egypte al enige tijd een verhoogd risico op terroristische aanslagen geldt.

Han ten Broek Beeld anp
Han ten BroekBeeld anp
Meer over