‘Klink reageert te laks op dreiging knokkelkoorts’

Minister Klink moet snel de tijgermug, de overbrenger van de tropische ziekte knokkelkoorts, bestrijden door een importverbod van Lucky Bamboo.

Dit zegt Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu, expert in biologische invasies. In kassen in Aalsmeer en het Westland zitten al tijgermuggen. Zij steken mensen in de kas, maar kunnen ook ontsnappen en mensen buiten de kas steken. Als dat mensen zijn die in het buitenland zijn besmet met het virus van knokkelkoorts of de ziekte chikungunya kan een epidemie ontstaan.

Reden voor de oproep aan de minister is dat deze twee door de tijgermug overgebrachte ziekten Nederland naderen. Deze zomer brak in Italië chikungunya uit, tot dan onbekend in Europa, en maakte een dodelijk slachtoffer.

De Nederlandse bloedbank Sanquin neemt uit voorzorg vier weken geen bloed van mensen die in Noord-Italië zijn geweest. Datzelfde geldt voor mensen die in regio’s met risico’s voor knokkelkoorts zijn geweest.

‘Dit is de incubatietijd. Overigens is het een theoretisch verhaal want we hebben nooit overdracht van deze ziekte via bloedtransfusie meegemaakt’, zegt Cees van der Poel van Sanquin.

Knokkelkoorts kan ook naar Nederland komen via de Antillen. Daar is dengue uitgebroken. Er is veel vliegverkeer tussen de Antillen en Nederland en daardoor kunnen besmette patiënten in Nederland door ontsnapte tijgermuggen worden gestoken. Zo kan in Nederland dengue uitbreken.

Van der Weijden vindt dit geen verwaarloosbaar risico. ‘Een ontsnapte tijgermug die een besmet mens steekt, kan genoeg zijn.’

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in een convenant met de plantenimporteurs afgesproken dat op 1 november 2008 nog slechts bamboe zonder tijgermuglarven wordt ingevoerd. Ze zullen zich daarvoor inspannen, maar het is geen verplichting, zegt Van der Weijden. Die afspraak is te vaag en te traag, vindt hij.

Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, is buitengewoon benauwd voor de tijgermug als nieuwe ziekteverspreider in Nederland, maar zo lang de mug zich nog niet buiten de kas heeft gevestigd, vindt hij het geen acuut probleem. ‘Onderzoek wijst uit dat van vestiging buiten de kas geen sprake is. Het is hier, in tegenstelling tot Italië, niet warm genoeg.’

Video: Gevaarlijke tijgermug duikt op in Nederland (8 juni 2007)
]]>

\N Beeld
\N
Meer over