Klimmers staan soms in file op Mount Everest

Uniek is een beklimming van de hoogste berg op aarde niet meer te noemen. Vele honderden bergsporters stonden al op de top van de Mount Everest (8848 meter), op heldere dagen bereiken tegenwoordig soms dertig klimmers het hoogste punt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Waren het tot in de jaren tachtig louter ervaren klimmers die zich op de flanken van de Mount Everest waagden, de laatste jaren sjouwen ook onervaren bergsporters naar boven. Tussen 1953 (Hillary en Tenzing) en 1984 (de eerste Nederlander, Bart Vos) bereikten 161 mannen en vrouwen de top, twaalf jaar later zijn het er al meer dan zeshonderd.

Het zijn niet alleen 'klimmende toeristen' die omkomen, ook ervaren rotten kunnen fouten maken. Zo rouwt Nieuw-Zeeland om Rob Hall die vermoedelijk is omgekomen, nadat hij al vijf keer eerder op de top van de hoogste berg stond. Hall werd zaterdagavond voor het laatst gehoord toen hij per satelliet-telefoon contact had met zijn zwangere vrouw in Nieuw-Zeeland.

Hall's laatste bericht kwam van 8400 meter, hij moest, vertelde hij, de nacht met ernstige bevriezingsverschijnselen doorbrengen zonder extra zuurstof, tent, slaapzak, voldoende vloeistof en voedsel. Eén nacht onder deze omstandigheden doorbrengen is nog mogelijk, twee nachten is nog nooit vertoond. Het moet een ontluisterend einde zijn geweest: wel een zaktelefoon, maar geen voorraden.

Hall mag een zeer ervaren klimmer (geweest) zijn - hij beklom in 1990 de hoogste bergen van alle zeven continenten -, hij gidste ditmaal vier betalende alpinisten naar boven, die flink hadden betaald aan een commerciële bergsport-organisatie. Volgens de Britse krant The Guardian zouden ze elk zestigduizend dollar hebben neergeteld voor een begeleide klim naar de top. Zo kopen zij zich letterlijk naar boven.

Maar Hall met zijn Kiwi-team leidde niet de enige expeditie de berg op. Toen de storm opstak waren liefst elf groepen op weg, of al weer aan het dalen. Voordat het weer omsloeg hadden 24 bergbeklimmers van vier expedities de top van de Everest al bereikt. Een Nepalese reddingshelikopter slaagde er maandag in twee alpinisten in veiligheid te brengen. De Amerikaanse Beck Weathers en de Taiwanees Ming-Ho Gau waren op een betrekkelijk lage hoogte van ruim 5800 meter (veel hoger kan een helikopter trouwens niet komen) vast komen te zitten.

Japan had vrijdag nog gejuicht voor de taaie Yasuko Namba, met 47 jaar de oudste vrouw die ooit de top bereikte. Vooral Japanners hebben een obsessie voor de hoogste berg op aarde. Tien procent van alle Everest-beklimmers komt uit Japan. Van hen hebben er 45 de top bereikt, elf vonden de dood.

Volgens de Nepalese correspondent van persbureau AP zitten nu nog ruim twintig klimmers (Indiërs, Japanners, Nieuw-Zeelanders, Amerikanen en Taiwanezen) vast op zo'n achtduizend meter hoogte, de gevreesde 'zone des doods'. Gedesoriënteerd wachten ze daar de storm af, vaak zonder tent, voedsel of de mogelijkheid om sneeuw op een gaspitje te smelten. Vooral het gebrek aan vocht zal zich doen gelden. Een alpinist moet op deze extreme hoogte zeker vijf liter vocht per etmaal tot zich nemen, anders is hij zo goed als dood.

Meer over