Klimmen mét en zonder

Wie een stoer dagje uit wil, gaat naar Ayers Rock in Zoetermeer. Zo'n 25 buitensportactiviteiten, een zalencomplex en eigen catering: ideaal voor personeelsfeestjes, familiedagen en team building....

Ellen de Visser

Cave, in Arnhem en in Nieuwegein, biedt een complete lifestyledag: klimmen, abseilen, een pontonbrug bouwen, een apenbrug oversteken, afgesloten met een barbecue of een Italiaans buffet. 'Actief vergaderen' kan ook: eerst een bijeenkomst in een van de vergaderzalen, daarna met de hele groep anderhalf uur klimmen met een goed diner toe.

De klandizie is overweldigend, zegt bedrijfsleidster Geertje van Roermund van Cave. Zo komt volgende week op de locatie in Arnhem een dag lang een groep langs van duizend personeelsleden van een groot bedrijf.

Ook actieve partijtjes zijn in. 'Zo langzamerhand moeten alle kinderen uit de wijde omgeving hier al een keer een feestje hebben gegeven', zegt Van Roermund. 'Maar er blijven nieuwe aanmeldingen komen.' Toen Ayers Rock onlangs vanwege wedstrijden een keer een zaterdag was gesloten, had Dommisse de zondag erop 250 kinderen in de hal. Allemaal verjaardagsfeestjes.

Indoorklimmen is al ruim tien jaar een rage in Nederland. Er zijn 25 klimhallen, binnenkort wordt in een oud postkantoor in Den Haag de volgende geopend. De eerste hallen richtten zich nog uitsluitend op de fanatieke klimmers; daarvan zijn er tussen de 35- en 40 duizend in Nederland. De ondernemers die zich de afgelopen jaren op de markt hebben begeven, hebben echter complete avontuurlijke centra neergezet.

Zo heeft Sport & Adventure World in Broek op Langedijk, dat twee jaar geleden werd geopend, behalve een klimwand van zeventien meter, een skatehal en een touwbaan aan het plafond. Bij een abonnement op het fitnesscentrum is gratis klimmen inbegrepen.

De traditionele klimondernemers gruwen van klimarrangementen inclusief koffie en gebak. 'Wij doen niet aan die poespas', zegt voormalig Nederlands klimkampioen Peter Horning die zes jaar geleden in Enschede klimcentrum Arqué opende: achthonderd vierkante meter muuroppervlak, zestien meter hoge wanden en niks geen computergestuurde toegangspasjes of zo. 'Ik wil hier een echte klimmerssfeer creëren', zegt Horning.

Scholieren mogen wel langskomen, voor een alternatieve gymles. Klimgymen is in opkomst, ook Arqué heeft afspraken met scholen die met hun leerlingen weleens iets anders willen doen dan zaalhockey of paaltjesvoetbal.

'Klimmen is een basisbeweging, net als dansen', verklaart Dommisse die populariteit. 'Zet kinderen in een gymzaal en ze gaan rennen en springen. Zet er een klimrek neer en ze hangen er onmiddellijk in.'

Steeds meer scholen laten zelf een klimmuur aanleggen, als vervanging van het saaie klimrek van weleer. Bij Cave, dat niet alleen klimcentra exploiteert, maar ook klimsystemen en klimgrepen ontwikkelt, loopt het storm, aldus een woordvoerster. Het bedrijf bouwt van alles, van eenvoudige wandjes in de gymzaal aan weerszijden van de basket tot overhangende klimwanden. 'Als school loop je nu echt achter wanneer je nog geen klimmuur hebt.'

Meer over