Klimaattop Parijs gaat door, maar zonder opsmuk

De klimaattop in Parijs zal eind deze maand doorgaan, maar wel in afgeslankte vorm. De VN-bijeenkomst, die wereldwijde klimaatafspraken vanaf 2020 moet opleveren, wordt 'gereduceerd tot onderhandelingen' en ontdaan van randzaken als demonstraties en concerten.

Vrijdag, op de dag van de aanslagen in Parijs, voert een organisatie van dierenactivisten actie voor de Arc de Triomphe. Beeld afp
Vrijdag, op de dag van de aanslagen in Parijs, voert een organisatie van dierenactivisten actie voor de Arc de Triomphe.Beeld afp

Milieuactivisten kondigden ruim voor de aanslagen in Parijs 'de grootste geweldloze demonstraties ooit' aan. Ze willen regeringsleiders dwingen tot afspraken die de wereldwijde CO2-uitstoot beperkt, zodat de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd onder 2 graden Celsius blijft. Maandag komen demonstranten bijeen om hun demonstratieplannen te heroverwegen. Voor de openingsdemonstratie op 29 november hoopten zijn 200 duizend man op de been te krijgen. Onder het mom van 'het laatste woord' wilden zij een dag na de klimaattop nog een grote demonstratie organiseren.

Na de aanslagen door IS in Parijs van vrijdagavond, waarbij zeker 129 mensen om het leven kwamen, is in Frankrijk de noodtoestand afgekondigd. Dit geeft de regering de mogelijkheid om demonstraties te verbieden. Diverse milieugroeperingen hebben al aangegeven verboden te zullen respecteren.

Meer lezen

Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Over die vraag wordt al decennia gebakkeleid. Kijk op volkskrant.nl/klimaat voor verhalen, video, infographics en veel meer over het klimaat.

'Ontmoeting van hoop en solidariteit'

In zijn speech in Versailles zei president Hollande maandag dat de top het een 'ontmoeting moet worden van hoop en solidariteit'. Wereldleiders staan achter het besluit om de top gewoon van 30 november tot 12 december te laten plaatsvinden. 'Niemand heeft mij verzocht om uitstel', zei premier Valls daarover. Dit zou volgens hem ook blijk geven van 'zwichten voor terroristen', zei hij maandagochtend in een interview op RTL radio.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is bij de G20-bijeenkomst in Turkije, waar hij te horen kreeg van wereldleiders dat ze na de aanslagen zeker naar Parijs zullen komen. Daarmee willen ze laten zien dat ze zich 'niet bang laten maken door de terroristen'.

De twee belangrijkste spelers in de strijd tegen IS in Syrië, Rusland en de Verenigde Staten, lijken de aanslagen aan te grijpen om beter samen te werken tegen de terreurgroep. Zondag spraken de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin een half uur informeel met elkaar. Het is niet bekend gemaakt wat daar uit is gekomen.

Meer over