Klimaatneutraal onder de tuindouche

Ernst Arbouw heeft de zomer in z'n hoofd. Van tuinslang en alufolie maakt hij een zonneboiler voor in de achtertuin.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

(Let op: bij het door de zon verwarmen van water in een tuinslang kan legionella ontstaan. een micro-organsime waarvan mensen bij inademing ernstig ziek kunnen raken. Gebruik van dit type douche wordt daarom niet aangeraden.)

Leg een tuinslang in de zon en het water wordt bloedheet. Iedereen die wel eens z'n moestuintje water geeft, weet dat. Eén onbewaakt moment is genoeg om alle rucola te blancheren. En als je dan in het avondzonnetje in de tuin staat te kijken naar je halfgekookte sla, tsja, dan denk je natuurlijk: kan ik hier misschien iets mee?

Ja natuurlijk kan dat, met een zelfgemaakte zonneboiler. Ontdoe een zonneboiler van alle spectraalselectieve lagen, thermosifons en naverwarmende cv-ketels en wat je overhoudt is, kort door de bocht, een tuinslang, een pomp en een vat water. Zoiets knutsel je zelf in een ochtend in elkaar. De doehetzelfzonneboiler is misschien niet geschikt voor sanitair of verwarming in huis, maar voor het opwarmen van het kinderzwembadje en voor de tuindouche is het een prima oplossing.

(Nog even snel een vraag: waarom bouwt iemand in hemelsnaam een douche of zelfs een hele keuken in z'n achtertuin? Je hebt toch een badkamer, denk ik dan, en een prima keuken in de, eh, keuken? Mijn overgrootmoeder is geboren in een plaggenhut. Met een buitenplee. Dat gold destijds niet als luxe.)

De belangrijkste benodigdheden voor de zonneboiler zijn een stuk tuinslang, een lege jerrycan, een plaat afvalhout, alufolie en een elektrische waterpomp. De pomp voor dit project komt uit de rommeldoos - een caravanpompje dat ooit bedoeld was om een plastic lokeend om te bouwen tot varende drone. Wie niks heeft rondslingeren, moet naar de kampeerhal, waar dergelijke pompjes vanaf ongeveer tien euro worden verkocht.

In de houten plaat komen twee rijen gaten met de buitendiameter van de tuinslang. Lijm daarna het aluminiumfolie tegen de voorkant en snij met een stanleymesje de boorgaten open. Het folie zorgt in theorie voor een net iets beter rendement door het zonlicht ook tegen de onderkant van de tuinslang te reflecteren. In praktijk zorgt het vooral voor een space-age-look. Beplak een willekeurig voorwerp met aluminiumfolie, en het ziet eruit alsof het is weggelopen uit de hoogtijdagen van NASA.

Rijg de slang door de gaten. Lijkt simpel - valt toch tegen. De slang heeft de neiging dicht te knikken als hij een te scherpe bocht maakt. Probeer aan de achterkant mooie ronde lussen te maken, waardoor het water min of meer onbelemmerd kan stromen. Zoals ik al zei: dat lijkt simpel, maar valt tegen.

De rest is wel degelijk simpel: vul de jerrycan, sluit de pomp aan, en wachten maar. Op een halfbewolkte dag, rond een uur of twee 's middags, steeg de watertemperatuur in een uur van 17,2 naar 29,7 graden. Nog een uur later lag de temperatuur op ongeveer 35 graden. Warm genoeg voor het zwembadje, maar nog net te koud voor de tuindouche.

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Gelukkig zijn er nog een paar manieren om de zelfbouwzonneboiler efficiënter te maken. Een langer stuk tuinslang is een goed begin. De collector van de boiler in dit artikel meet een bescheiden 30 bij 60 centimeter, met daarop in totaal 2,20 meter tuinslang. Dat kan beter. Je bent voor het formaat gebonden aan wat door de achterdeur past - denk groot.

Je kunt bovendien nog experimenteren met het soort slang dat je gebruikt. Binnenmaat, wanddikte, kleur en helderheid van de slang hebben allemaal invloed op het rendement. Je zou de slang ook kunnen vervangen door koperen leidingen. Geen idee of dat beter is - gelukkig hebben we de hele zomer voor vergelijkende experimenten.

Als je toch bezig bent, wikkel dan een dikke laag isolatiemateriaal om het boilervat - eeuwig zonde als het warme water direct weer afkoelt. Je zou ook nog kunnen proberen de stroomsnelheid van het water te veranderen.

Hoe langzamer het water stroomt, hoe meer tijd het heeft om op te warmen. Daar staat dan weer tegenover dat het water, afhankelijk van de grootte en de isolatie van het boilervat, ook niet te lang moet stilstaan, want dan koelt het juist af.

Nog een allerlaatste punt: de pomp van de zonneboiler draait op twee flinke blokbatterijen. Het werkt als een trein, maar het is niet de allergroenste oplossing. Vervang de batterijen door een of twee 6 volt zonnecellen en je staat helemaal klimaatneutraal onder de tuindouche - tenminste, als je regenwater gebruikt.

Meer over