Kleurloos Twente komt goed weg met punt bij Cambuur

FC Twente is het nieuwe eredivisieseizoen teleurstellend begonnen. De ploeg van trainer Alfred Schreuder speelde op bezoek bij SC Cambuur met 1-1 gelijk. Nieuweling Albert Rusnak, gehuurd van Manchester City, zette de thuisploeg op voorsprong. Youness Mokhtar maakte vlak voor tijd gelijk.

null Beeld epa
Beeld epa

Vlak voor de competitiestart moest Twente afscheid nemen van Quincy Promes. Een van de smaakmakers van vorig jaar vertrok naar Spartak Moskou. Als vervanger werd Kamohelo Mokotjo overgenomen van PEC Zwolle. Cambuur kende een veel drukkere transferperiode. Huurlingen Jody Lukoki, Marcel Ritzmaier en Elvis Manu keerden terug naar hun club. Daarnaast vertrok het centrale duo Martijn van der Laan en Ramon Leeuwin. Een heel contingent aan spelers werd daarvoor teruggehaald.

Toch was het de thuisploeg die in de eerste helft de meest ingespeelde indruk maakte. Cambuur voetbalde via het beproefde recept van vorig seizoen, met bravoure en enthousiasme. Met de fitte Michiel Hemmen terug in de spits hadden de Leeuwarders een sterk aanspeelpunt. Bovendien onderscheidden de nieuwe huurlingen Dejan Meleg (Ajax) en Rusnak zich gelijk bij hun eredivisiedebuut.

Met name Rusnak etaleerde waarom een topclub hem op de loonlijst heeft staan. De Slowaakse middenvelder zette de lijnen uit en liep constant vrij. Het was dan ook niet heel verwonderlijk dat uitgerekend hij de 1-0 voor zijn rekening nam. Een vrije trap in de 13e minuut schoot Rusnak onberispelijk in de kruising.

Twente kon daar weinig tegenover stellen. Luc Castaignos raakte in de eerste helft een keer de paal. Daarmee waren de mogelijkheden van de Tukkers ook wel genoemd. De ploeg van Schreuder speelde statisch, besluiteloos en miste duidelijk de creativiteit van een speler als Promes.

Daar kwam in de tweede helft verandering in toen Mokotjo in het veld kwam voor Robbert Schilder. Twente straalde vanaf dat moment in ieder geval meer de wil uit om aan te vallen en werd via Castaignos, Tim Breukers en de Deense nieuweling Kasper Kusk ook enkele keren gevaarlijk.

De gelijkmaker van Twente leek evenwel uit te blijven. Die kwam er alsnog, zij het met het nodige geluk. Mokhtar schoot vanaf een meter of 20 op goed geluk. De aanvaller zag de bal via het been van een Leeuwarder verdediger in het doel verdwijnen: 1-1. Zo behaalde Twente toch nog een gelukkig punt.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over