Nieuwskinderserie

Kleipoppetje Piemelman verdeelt tv-kijkend Denemarken met zijn penis

John Dillermand is een man die veel kan: worstjes bakken, leeuwen temmen en ijsjes gappen voor kinderen, allemaal met zijn penis – de langste penis ter wereld. John Dillermand is de hoofdpersoon in de gelijknamige Deense kinderserie die sinds een week te zien is op de publieke omroep DR.

Een scene uit de animatie John Dillermand: het hoofdpersonage vliegt door de lucht aan ballonnen die aan zijn penis bevestigd zijn. Beeld REUTERS
Een scene uit de animatie John Dillermand: het hoofdpersonage vliegt door de lucht aan ballonnen die aan zijn penis bevestigd zijn.Beeld REUTERS

De doelgroep, kinderen van 4 tot 8, vindt het een hit. De eerste afleveringen over het kleimannetje dat met zijn multi-inzetbare, rood-wit-gestreepte geslachtsdeel een extreem burgerlijk ogende Deense buitenwijk in verwarring brengt, zijn honderdduizenden keren bekeken.

Sommige volwassenen reageren zacht gezegd terughoudender op Dillermand, vertaald ‘Piemelman’. Geen verrassing natuurlijk. Vooral internationaal wordt met afwijzende verbazing gereageerd op de, zoals CNN schrijft, ‘man with the huge and uncontrollable penis’.

In Denemarken zelf vroeg schrijver Anne Lise Marstrand-Jörgensen zich af of ‘dat werkelijk de boodschap is die we willen meegeven aan kinderen midden in een #MeToo-golf?’ Ze doelt op de recente aanklacht van de bekende Deense tv-presentator Sofie Linde tegen een aantal mannelijke publieke-omroepcoryfeeën. Die zouden haar in het verleden hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Ook Deense rechtspopulisten, sowieso geen vrienden van de publieke omroep, spreken schande van John Dillermand en willen dat de serie wordt verboden.

Gedurfde kinderseries

Maar de meeste Denen, ook ouders, sluiten het ongemakkelijke tekenfilmfiguurtje in hun hart. Denemarken een traditie van gedurfde, soms controversiële, kinderseries. Net als Nederland, waar de VPRO in 1989 een geestelijk voorouder schiep van John Dillermand in de vorm van Purno de Purno (een mannetje in een paars schaatspak dat seksueel getinte woordgrapjes maakte en ‘sapperedosio’ uitriep). ‘We denken dat het belangrijk is om verhalen te vertellen over lichamen’, verklaarde de Deense omroep vorige week op Facebook.

John Dillermand viert de verjaardag van zijn oma. Beeld via REUTERS
John Dillermand viert de verjaardag van zijn oma.Beeld via REUTERS

Vorig jaar nog zorgde de DR voor opschudding met een jeugdprogramma waarin volwassenen zich voor de camera uitkleedden, om te laten zien dat elk menselijk lichaam anders is en dat de meeste blote mensen er niet uitzien als Instagram-modellen. De kinderseries op DR, ook John Dillermand, worden uitgebreid doorgesproken met psychologen.

Morten Skov Hansen, hoofd jeugdprogrammering van DR, zegt in interviews dat kleine kinderen geen enkele seksuele associatie hebben bij een piemel, maar dat ze het wel een raar en fascinerend ding vinden. ‘Het programma gaat niet over genitaliën, maar over trouw zijn aan jezelf, inclusief je gebreken.’

Geen greintje seksualiteit

Aan de lange, bijna staartachtige penis van John Dillermand zit ook geen greintje seksualiteit. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel komt het ding nog het meest in de buurt van de staart van de marsupilami, het fantasiebeest van de Belgische striptekenaar Franquin. Sowieso maakt de wat sullige Dillermand met zijn naïef-uitpuilende ogen en zijn ouderwetse mannenbadpak geen bedreigende indruk. Het is een grote kleuter, die soms de controle over zichzelf kwijtraakt, maar met een beetje aansturing het liefst wil helpen en het goede doen.

John Dillermand luistert altijd naar zijn moeder, een weinig spraakzame grijze matrone met een hondje, die zuchtend ingrijpt als de piemel weer eens een loopje met zijn bezitter heeft genomen. Als Dillermand ballonnen aan zijn piemel bindt die hem hoog de lucht in laten zweven, twijfelt ze geen moment, grijpt haar luchtbuks en schiet de tros lek. John landt in de achtertuin, waar hij braaf met zijn blokken gaat spelen. Eind goed, al goed.

Meer over