Kleinzacht Woord

SINDS kort hebben we bij ons in de vakgroep een nieuwe medewerker. Aanvankelijk wisten we niet of het een man of een vrouw was, maar geleidelijk staat buiten kijf dat onze medewerker van het mannelijk geslacht is....

Ik denk dat dit komt doordat onze nieuwe medewerker veel gemeen heeft met Hem, want net als God is hij overal op alle kamers tegelijk aanwezig, communiceert hij parallel met oneindig velen, is hij buitengewoon streng en dominant, en heeft hij een allesomvattende kennis en wijsheid waar wij gewone stervelingen niet aan kunnen tippen.

Zo zie je trouwens weer eens dat feministische theologen de plank volkomen misslaan, want bij een alleswetend opperwezen denk je kennelijk automatisch aan een 'hij'.

Onze medewerker heeft een wat vreemde naam, maar als je gewend bent aan de namen van Friezen, dan kijk je nergens meer van op. Hij stamt uit het geslacht der Vensters, Kleinzacht Woord heet hij. Dat klinkt ergens best wel vriendelijk, maar helaas is dat schijn. Want hij heeft zich in de korte tijd dat hij hier werkt, laten kennen als iemand die buitengewoon veel antipathie opwekt.

Sterker nog, ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat wij na een paar maanden tijd een nieuwe medewerker met zijn allen al uit konden kotsen.

In de psychologie is zo langzamerhand gemeengoed dat er vijf basis-persoonlijkheidsdimensies zijn - extraversie, vriendelijkheid, gewetensvolheid, emotionele stabiliteit en autonomie. Een psychologische analyse van Kleinzacht Woord laat het volgende beeld zien.

Hij is buitengewoon emotioneel instabiel. Hij is, zeker voor een man, overmatig opgemaakt. Zijn gezicht straalt alleen maar onrust uit, en bij kleine, kennelijk verkeerde, aanrakingen op zijn gevoeligste lichaamsdeel raakt hij helemaal in de war. Over alles doet hij moeilijk. Niets, zelfs niet het verplaatsen van tekst of het opvragen van documenten, kan gewoon even simpel geregeld worden. En op onvoorspelbare momenten kan hij opeens zijn werk niet meer aan.

Het vreemde met hem is dat hij zich wel heel extravert voordoet, maar in feite zo vreselijk introvert is. Vlotte babbels genoeg, maar hij weigert te praten over wat hem werkelijk bezighoudt. Inderdaad, een echte man. Bij zijn voorganger, Woord Volmaakt, kon je altijd open praten over wat er aan de hand was. Ik zal eerlijk bekennen dat ik stiekem 's avonds wel eens langs ga bij Woord Volmaakt, om gewoon even te genieten van zijn rust en eenvoud.

Met de dimensie 'vriendelijkheid', zijn we gauw klaar: Kleinzacht Woord is gewoon totaal niet aardig, is onsympathiek zelfs. Hij respecteert niet wat jij wil, vult allerlei dingen in op een irritante manier. En en wat je ook doet, hij geeft niet op. Hij is een aperte bemoeial.

Wil je bijvoorbeeld zelf bepalen of je drie regels achter elkaar met een 0 begint, dan mag dat niet van hem. Want na een 0 komt een 1. Dat is allemaal des te erger door de combinatie met de vijfde dimensie: intellectuele autonomie. De meest omstreden dimensie in de psychologie, maar vooral de dimensie waarop onze medewerker zo akelig hoog scoort.

Hij denkt zelf veel te veel, hij wil je in alles sturen. Hij is, kortom, gewoon veel te eigenwijs. Zo vertelde hij ons pas dat 'bloemen' met een hoofdletter moest, omdat geheel toevallig de twee vorige regels ook met een hoofdletter begonnen. Hij maakt ongevraagd twee woorden van één woord. Begin je een brief met Dear Sir, dan komt Kleinzacht met een irritante smoel vragen of je misschien hulp nodig hebt. Dan wil ik wel uitschreeuwen: 'Ik wil godverdomme helemaal niet geholpen worden, laat me met rust, etterbak!'

Over pesterijen op het werk gesproken. Het minste dat Bill Gates kan doen, is een deel van zijn miljarden in een fonds storten. Voor hulp aan al diegenen die ernstige psychische trauma's hebben opgelopen door het getreiter van Kleinzacht Woord, en door al die andere leden van het geslacht der Vensters, die zich ongevraagd in ons leven hebben binnengedrongen.

Meer over