KLEINKUNST

In De Prostituant van Dennis Kivit dienen een hoerenloper, zijn echtgenote, een prostitué en een bijstandspooier als metafoor voor een samenleving waarin iedereen uit is op directe bevrediging van de eigen behoefte....

Tournee

In Ernstig Genoeg maakt Willem Wilmink een reis door zijn leven. De ervaringen als kind, de schoolperiode, de eerste liefde, en teruggaan naar Enschede, de stad waar hij is geboren. Literaire melancholie. Muzikale begeleiding van Karel Bosman en Frank Deiman. Vrijdag in Eindhoven (Schouwburg), zondag in Austerlitz (Quasimodo).

Freek de Jonge bereidt twee maanden lang zijn oudejaarsconférence Papa-razzia voor. Maandag in Zierikzee (Mondragen), dinsdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 19 november Terneuzen (Zuidlandtheater), 21 november Sneek (Amicitiatheater), 22 november Alkmaar (De Vest).

Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel schrijven met Mannen van de Wereld hun eigen versie van de wereldgeschiedenis, met een hoofdrol voor natuurvolken, Boudewijn Büch en Jan Pronk. Vrijdag in Dronten (De Meerpaal), zaterdag in Nieuwegein (De Kom), dinsdag Emmen (De Muzeval), 20 november Amstelveen (Cultureel Centrum). 'Het lukt ze om het naïeve gelijk van de romanticus te relativeren zonder het belachelijk te maken en het brute gelijk van de grote mond met een stevige schaaf te lijf te gaan zonder het geheel van tafel te vegen. Het tweetal heeft een waar wereldprogramma gemaakt.' (Patrick van den Hanenberg)

Wie wil weten waarom lezen je verrijkt en wat je met het kookvocht van de aardappels kan doen, moet naar De Opmars van de Wilde Artisjok van Jaap Mulder. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Maassluis (De Schuurkerk). 'Jaap Mulder heeft goed naar Freek de Jonge gekeken. Met knap opgebouwde allegorische verhalen schildert hij een wereld die van geen kant deugt. Veel cabaretiers hebben de verhaalvorm en een deel van de humor van De Jonge overgenomen, maar de inhoud en de grote compositie verwaarloosd. Mulder begaat die fout niet.' (PvdH)

De Nieuwe Snaar brengt met Famineurzeven muzikaal variété. De drie Vlaamse malloten bespelen vrijwel elk instrument en beheersen alle muziekstijlen. Vrijdag in Reusel (De Klei), zaterdag in Maarheze (De Smeltkroes), 20 november Bergen op Zoom (De Maagd). 'De Nieuwe Snaar is zonder meer de leukste muzikale act die op dit moment rondloopt in de Lage Landen.' (PvdH)

Amersfoort

Kijken of de vloer het houdt van N'Mbushi is cabaret-theater voor vijf heren. Vijf veel te grote ego's in een veel te kleine kamer. Als de verveling toeslaat staan ze elkaar naar het leven. Van 16 t/m 20 november in De Lieve Vrouw.

Amsterdam

Sanne Wallis de Vries poogt in Sop niet verdeeld te raken, maar ze lijkt al uit elkaar te vallen zodra ze haar mond maar opendoet. Een zwaarmoedig fin-de-sièclemeisje, of een optimistische nieuwe-tijdperk vrouw? Vanavond t/m 22 november in Theater Bellevue. Vrijdag première.

Alle voorstellingen van Scherven door Youp van 't Hek en Rens van der Zalm in De Kleine Komedie van tot en met 20 december zijn uitverkocht.

Rotterdam

Een kleine camping, onverwachte gasten, een mysterieus kasteel, een hoorspel, twee vrouwen in de vijver, twee houthakkers en country-muziek: De Berini's zijn op vakantie in Frankrijk. avondvullend leed, vermaak, en leedvermaak van het oer-Rotterdamse echtpaar Annie en Harrie. De Berini's spelen Onbekend Terrein vanavond (première) t/m 29 november in het Zuidpleintheater.

Sinds haar comeback stapt Willeke Alberti 'telkens weer' zelfverzekerd het podium op. Ze wordt begeleid door een zesmansband onder leiding van Edwin Schimscheimer. Vrijdag, zaterdag en zondag treedt Willeke op in het Luxor Theater.

Meer over