KLEINKUNST

Jenny Arean en Lucretia van der Vloot vormen een mooi koppel: de kleine blonde oude rot uit de Jordaan en het grote zwarte jonge talent uit Suriname....

Tournee

Paul van Vliet is in zijn show Waar waren we gebleven Van Vliet persoonlijker dan ooit. Op 27 en 28 december in Zaandam (De Speeldoos), 1, 2 en 3 januari in Leiden (Schouwburg), 7 t/m 10 januari in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Van Vliet bewijst dat je als oudere cabaretier steeds bitser en strijdlustiger kunt worden, zonder de gevoeligheid te vertrappen.' (PvdH)

In Platina staan zangeres Mylène d'Anjou en pianist Wim Boor als het duo Bo & Cees naast elkaar. Het dertigjarig bestaan van het tweetal wordt gevierd met een cd. De stemming wordt steeds grimmiger. Op 27 december in Emmeloord ('t Voorhuys), 6 januari in Venlo (Maaspoort), 8 januari in Veldhoven (De Schalm), 9 januari in Deventer (Theater Bouwkunde).

Amsterdam

Onder het sfeervolle motto 'Moeder hou je zeugen binnen' zijn Lebbis & Jansen aan hun zoveelste oudejaarsconférence begonnen. In 70 minuten (klap)schaatsen ze van Elfstedentocht en plassex naar varkenspest en Bolkestein. Regie: Koos Terpstra. Tot en met 31 december spelen ze twee voorstellingen per avond in De Kleine Komedie. Het programma wordt op 27 december op Radio 2 uitgezonden.

'Ik sla, dus ik besta.' De drie mannen van Niet Uit Het Raam vatten in Afgeragd de agressieve geldingsdrang van de mens samen. Dia- en trialogen en veel muziek. Op 2, 3, 6 t/m 10 januari in De Kleine Komedie. 'Het pessimistische verhaal wordt door Niet Uit Het Raam met schrijnende, snijdende en soms uitbundige humor verteld.' (PvdH)

Frank van Pamelen ziet in Drs. P zijn grote voorbeeld. Dat toont de Tilburgse taalkunstenaar in een gedicht over de Nederlandse kookkunst uit zijn programma Planken Wambuis: 'Ze goochelen met gamba's in een steelpan/ Doen piepers en kastanjes op de pof/ Maar Nederlanders bakken er niet veel van/ Een Nederlander slaagt alleen met lof.' Van 30 december tot en met 4 januari in Theater Bellevue.

Rotterdam

Waardenberg & De Jong combineren banaliteiten met schoonheid in Bandkaai. Van 6 t/m 17 januari in het Luxor Theater. 'Waardenberg & De Jong laten een hoop narigheid zien, waar de mond bij openvalt. Maar die treurigheid werkt constant op de lachspieren. En die verwarring is het hoogste wat een theatermaker kan bereiken.' (PvdH)

In het Maastheater t/m 4 januari de kerstshow van Loes Luca en haar muzikale vrienden alias Nénette et les Zézettes, mét driegangen-menu.

Meer over