KLEINKUNST

In Tip Top wordt een muzikaal beeld gegeven van het joodse amusement in Amsterdam voor de oorlog. Met Jenny Arean, Frits Lambrechts, Lucretia van der Vloot en Kasper van Kooten....

Amsterdam

Gouda

Eind 1993 speelden Mini & Maxi de eerste voorstellingen van Scherzo. In dit seizoen maken ze de Ronde van Nederland af. Op 14, 15 en 16 december in de Schouwburg. 'Het zijn ware kunstenaars die dood materiaal tot leven kunnen wekken.' (PvdH)

Tournee

Het theaterconcert ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van tekstschrijver Ira Gershwin, I Got (Rhythm) Lyrics speelt vanavond in Muziekcentrum Eindhoven, op 13 december in Groningen (de Oosterpoort), op 14 december in Enschede (Muziekcentrum).

Het Vlaamse trio De Nieuwe Snaar verzamelt in Famineurzeven muzikale vondsten en gebruikt instrumenten als trompetviool en strandemmer. Op 17 december in Middelburg (Stadsschouwburg), op 18 december in Emmen (de Muzeval), op 19 december in Leeuwarden (de Harmonie).

Volgens Jaap Mulder gaat het goed met de wereld, op wat kleine dingetjes na. In Pakistan vinden ze gemengd volksdansen zondig, de bevers in de Biesbosch hebben last van stress. De Opmars van de Wilde Artisjok staat op 13 december in Hengelo (de Kleine Kunst) en 14 december in Groningen (de Oosterpoort).

Mark van de Veerdonk combineert in zijn vijfde programma Boem Beng Kabam! Zuid-Amerikaanse marimbaklanken, Japans slagwerk en cabaret. Een dag uit het leven van een persoon die bang is voor alledaagse geluiden. Op 13 en 14 december staat Van de Veerdonk in Utrecht (de Blauwe Zaal), van 17 t/m 21 december in Amsterdam (Bellevue).

Reinder van der Naalt vecht in Wallebakken tegen de chaos. Worden we afgeluisterd? Vanavond in Beverwijk (de Nieuwe Slof), 13 december in Haarlem (Concertgebouw), 18 december in Doetinchem (Amphion).

De Vliegende Panters gaan in Sex vanaf de eerste seconde als bezetenen tekeer. Vanavond in Dronten (de Meerpaal), 13 december in Zaandam (de Burcht), 14 december in Weert (Waagtheater), 17 december in Groningen (Kruithuis). 'Drie jonge dwazen die onbekommerd aanklooien, gekke bekken trekken, castratenstemmetjes opzetten, op de trommel rammen. Maar tussen het drukke gedoe laten ze zien dat ze heel wat kunnen.' (PvdH)

Marlies Helder speelt Right Place, Wrong Time. Begeleiders Bas Odijk (piano), Aryan Ferwerda (bas) en Pierre van der Linden (drums) ontvangen zondag de Scheveningen Begeleidersprijs 1996. Vrijdag in Drunen (de Voorste Vennen), zaterdag in Roelofarendsveen (Dorpshuis), 17 december in Huizen (de Boerderij), 18 december in Middelburg (Schouwburg). 'Marlies Helder die met haar ragebol en vrolijke grijns het beeld oproept van een innemende kwajongen zingt vol overgave in vijf talen over de vrouw met het grote hart.' (PvdH)

Meer over