KLEINKUNST

De drie dames van The Garlic Sisters leerden elkaar kennen in de Carré-cast van 'Cats'. The Stinking Rose gaat over zusjes en hun gezamenlijke tocht door de muziekgeschiedenis....

Amsterdam

In de Westergasfabriek van 11 t/m 27 december het 'theatrale circus' van Nanette Curie en haar nieuwe Currie-wintershow, Kerst en andere donkere dagen.

Hoofddorp

Voor de a capella groep Intermezzo geldt de vraag 'Is er leven na Stijn van der Loo?' Na het vertrek van de spil van het gezelschap heeft men gekozen voor volledig Nederlandstalig repertoire. Met liedjes van Herman van Veen, André Hazes en Anneke Grönloh. Aap Noot Mies gaat vanavond in De Meerse in première. Regie: Bram Vermeulen.

Tournee

In De Doorwerkers door Bert Klunder neemt de overspannen basisschoolleerkracht Meester De Windt op dramatische wijze afscheid. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 16 december Emmen (De Muzeval), 18 december Winschoten (De Klinker). 'Het is een buitengewoon moralistisch verhaal, maar zo vreselijk geestig, dat allerlei emotiespieren er totaal van in de war raken.' (Patrick van den Hanenberg)

Marlies Helder breidt met Generous Mood haar muzikale terrein nog verder uit: tango, chanson, country, blues, Oost Europese klanken en jazz-pop. En dat alles in een cabareteske sfeer. De begeleiders, pianist Bas Odijk en drummer Pierre van der Linden, hebben versterking gekregen van een bassist en een violist. Vanavond in Veldhoven (De Schalk), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Zoetermeer (Stadtheater), 18 december in Arnhem (Schouwburg).

In Sop, het debuutprogramma van Sanne Wallis de Vries, presenteert de cabaretière zich als een veelzijdige chaoot, die haarscherp in de gaten heeft wat er om haar heen aan de hand is. Zowel in de grote wereld als in de tram. Vanavond in Voorhout (Ex Voto), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Pepijn), 16 en 17 december in Hoorn (Huis Verloren), 18 t/m 20 december in Rotterdam (Theater Zuidplein). 'Deze jonge nieuweling heeft van de puntigheid en de snelle humor van de stand up comedy en de diepgang van het degelijke cabaret een buitengewoon smakelijk geheel gesmeed.' (PvdH)

Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel schrijven met Mannen van de Wereld hun eigen versie van de wereldgeschiedenis, met een hoofdrol voor natuurvolken, Boudewijn Büch en Jan Pronk. Vanavond in Stadskanaal (Geert Teis), vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg). 'Het lukt ze om het naïeve gelijk van de romanticus te relativeren zonder het belachelijk te maken en het brute gelijk van de grote mond met een stevige schaaf te lijf te gaan zonder het geheel van tafel te vegen. Het tweetal heeft een waar wereldprogramma gemaakt.' (PvdH)

Freek de Jonge is dit jaar weer cabaretier van dienst om het jaar af te sluiten. Voorafgaande aan de serie in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater van 19 t/m 30 december) probeert hij de oudejaarsconférence Papa-razzia eerst uit. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Breda (Chassé), maandag in Hoorn (Het Park), dinsdag in Hoofddorp (De Meerse), 18 december in Lelystad (Agora).

Ook Tim van der Sluijs trekt met een oudejaarsconférence door het land. Vrijdag in Oosterhout (De Bussel), zaterdag in Harderberg (De Voorveghter), zondag in Ede (De Reehorst), dinsdag in Sittard (Sirkeltheater), 18 december in Bodegraven (Het Spoorttheater).

Terug naar af is het tweede programma van Ernesto en Marcellino. Het duo won in 1993 de jury- en publieksprijs van Cameretten. Hun motto luidt: Er is zoveel ellende in de wereld, daar kunnen wij nog best bij. Vanavond in Emmen (De Muzeval), vrijdag in Den Helder (De Kampanje).

Meer over