KLEINKUNST

Tournee..

Lebbis en Jansen rocken stevig door met liveband. Vanavond in Den Haag (Diligentia), 7 mei in Hoofddorp (De Meerse), 8 mei in Breda (Chassé Theater).

In Kruistocht strijden de drie mannen van NUHR, aangevuld met drummer Eddie B. Wahr, tegen onrecht én recht. Alle middelen zijn toegestaan, van zwaardgevecht tot kieteldood. Vanavond in Roosendaal (De Kring),

7 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 8 mei in Arnhem (Schouwburg), 11 mei in Breda (Chassé). 'Een bikkelhard en geestig programma.' (Patrick van den Hanenberg)

Crème Fraîche onderzoekt in 'Crème Passionnel' de redenen waarom mensen elkaar om zeep helpen. Laatste voorstellingen. Vrijdag in Venray (Schouwburg), 12 mei in Hoofddorp (De Meerse). 'Ze tonen het kwaadaardig zachte gezicht van geweld: een pistool met geluiddemper.' (PvdH)

In Split spelen Mini & Maxi twee sleetse variété-artiesten, die uit hun slaperige bestaan worden opgeschrikt door de komst van een jonge ambitieuze circusvrouw (Marie-Josée Joore). Vanavond t/m zaterdag in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 11 t/m 15 mei in Etten Leur (De Nobelaer).

Kees Torn leeft in een bolwerk van dagdromen, fantasie en improductief verlangen. In Plek Zat gunt hij het publiek een kijkje in zijn wondere wereld. Vanavond in Rijswijk (Schouwburg), 7 mei in Amstelveen (Schouwburg), 8 mei in Terneuzen (Zuidlandtheater), 11 en 12 mei in Alkmaar (De Vest). 'Er is in de generatie van Torn geen enkele cabaretier te vinden met zo'n feilloos taalgevoel.' (PvdH)

Amsterdam

Vrijdag 7 mei geeft de Engelse musicalster Michael Ball een eenmalig optreden in Theater Carré. Tien jaar lang speelde Ball onafgebroken in de belangrijkste shows op West End in Londen, zoals 'Les Misérables', 'The Phantom of The Opera' en 'Passion' van Stephen Sondheim.

Lenette van Dongen is in Jagadamba een vrouw die aan acht dagen per week nog te weinig heeft. Ze doet een wanhopige poging om rust in haar hoofd te krijgen. Van 11 t/m 15, en 18 t/m 22 mei in het Nieuwe de la Mar Theater. 'Van Dongen heeft een mooi verhaal te vertellen en dat doet ze vrijwel vlekkeloos.' (PvdH)

Maandag 10 mei wordt de dichter-zanger serie Het Eigen Lied groots afgesloten in het Nieuwe de la Mar Theater. Met medewerking van Armand, Acda en de Munnik, Maarten van Roozendaal en Kees Torn.

Van 11 t/m 15 mei in Theater Bellevue Mind the Gap van Richard Groenendijk. Een vierde plaats, vorig jaar op het Amsterdams Kleinkunst Festival, heeft hem duidelijk niet afgeschrikt. Met veel bravoure vertelt hij over de jongen van het platteland die zich (met moeite) staande houdt in de grote stad.

Best

Taalkunstenaar Frank van Pamelen laat het ongerijmde rijmen in Planken Wambuis. De laatste voorstellingen, vrijdag en zaterdag in Café Chantant. 'Een light verse dichter die bewijst dat wetenschap leuk kan zijn.' (PvdH)

Rotterdam

Herman Finkers geeft in Kalm aan en rap een beetje een onthaastingscursus. Hij bekijkt de wereld vanaf de toppen van het Limburgse heuvellandschap en krijgt steun van Maria en de fanfare. Van 11 t/m 22 mei in het Luxor Theater.

Nijmegen

Op zondag, moederdag, organiseert het Steigertheater zijn inmiddels traditionele Dag van het Levenslied. Eenentwintig groepen en solisten bezingen op het Valkhof het leed van de wereld. Gratis toegankelijk.

Meer over