KLEINKUNST

Vanavond verzorgt Annie met haar Formica's een eenmalig optreden in het Nieuwe de la Mar. Annie Berini gaat 'solo met z'n vieren'....

Amsterdam

Vanaf vrijdag heeft Amsterdam een vaste plek voor stand-up comedians. Dan opent café Toomler in het voormalige Juliana's zijn deuren. 'Toomler' (spreek uit: Toemler) is een Jiddische term voor 'Creator of comic tumult'. Het is de naam die men in het New York van de jaren dertig aan jonge komieken gaf. Comedytrain, het gezelschap dat dit genre in Nederland tot bloei bracht, zal voortaan iedere vrijdag- en zaterdagavond twee shows verzorgen. Het adres: Breitnerstraat nr 2, naast het Hilton Hotel.

Gerrie van der Klei en István Hitzelberger, die vorig seizoen samen in de musical 'You're the Top' te zien waren, spelen tot en met 30 november een gevariëerde Nederlandstalige muzikale lunchvoorstelling, met Wim Boor aan piano. Het duo is te zien in de Rotonde van de Stadsschouwburg. 'Maar plezier hebben ze eigenlijk drie kwartier lang. Want het repertoire sprankelt en pianist Wim Boor zweept het tweetal lekker op. En dan blijkt de aloude vorm, twee stemmen en een piano, nog steeds uitstekend te werken.' (Patrick van den Hanenberg)

Hoofddorp

Vincent Bijlo heeft geen sympathie voor het modieuze fin de siècle- gedoe. Mensen die roepen dat de moraal zoek is en dat wij 'opper dan op' zijn, vertellen niets nieuws. In zijn nieuwe programma Niet zeiken, gewoon doen!, dat vanavond in De Meerse in Hoofddorp in première gaat, stelt Bijlo stevige maatregelen voor om de wereld te redden, want 'als we zo doorgaan, lullen we onszelf het graf in'. Zaterdag 30 november in Bolsward (Ons Gebouw), op 7 december in Drachten (de Lawei), op 17 december in Apeldoorn, op 19 december in Enschede (Twentse Schouwburg), op 21 december in Zaandam (de Speeldoos), op 28 december in Breda (Chassé Theater).

Paul Haenen met Frisse warmte, een nieuwe voorstelling met de bekende typetjes èn Haenen als zanger. Vanavond in Breda (Chassé Theater), donderdag in Hilversum (Schouwburg Gooiland), zaterdag in Veenendaal (de Lampegiet), dinsdag in Bergen op Zoom (Stadsschouwburg de Maagd), daarna in Drachten, (de Lawei, 4 december), IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen, 6), Hardenberg (de Voorveghter, 11), Amsterdam (de Meervaart, 12), Leeuwarden (de Harmonie, 13 december), 'Het licht absurde in het dagelijks leven intrigeert Haenen, een interesse die hem zijn tiende theaterprogramma heeft opgeleverd. In Frisse Warmte gaat het niet over het grote wereldleed, wel over de handtas van d'Anona, niet over België, wel over vieze schoonvaders. Haenen ontdoet de grote thema's van hun beladenheid en vertaalt ze naar de realiteit van alledag.' (Hein Janssen)

Tournee

De drie heren van Niet Uit Het Raam hebben hun baan als gymnastiekleraar opgezegd en kunnen nu ongeremd hun lichamelijke vaardigheden in de strijd gooien zonder het stempel opgedrukt te krijgen van grappige gymleraren. De voorstelling Afgeragd speelt in een Brabants dorp, maar het bijzonder geestig vertelde pessimistische verhaal over vreemdelingenhaat vindt eigenlijk overal plaats. Vanavond in Leiden (Schouwburg), op 29 november in Papendrecht (de Willem), op 30 november in Zaandam (de Speeldoos).

Vanavond in het Stadstheater in Zoetermeer het nieuwe programma Optisch Bedrog van Han Römer en Titus Tiel Groenestege. Op 29 november in Harderwijk (Catharinakapel), op 30 november in Roosendaal (de Kring). 'Het slotakkoord van de voorstelling is een fabelachtig mooie monoloog van Han Römer van ongeveer een kwartier waarin hij zijn persoonlijke verdriet ontrafelt. Het is een lavastroom van woede, frustratie en leed. Een psychologische sessie die de keel dichtknijpt.' (PvdH)

Job Schuring doet met Eindelijk een zevende poging om definitief los te komen van het sub-subtop-predikaat. Op 13 december in Tilburg (Schouwburg), op 21 december in Diemen (Omval), op 2 januari in Purmerend (De Purmaryn), op 9 januari in IJmuiden (Witte Theater), op 10 januari in Alkmaar (de Vest), op 11 januari in Zeist (Figi). 'Met Eindelijk bewijst Schuring tot de betere cabaretiers van Nederland te behoren.' (PvdH)

Het Russische Staatscircus/Komische Circus Paradox laat zien dat ook de Russen zich tegenwoordig bezighouden met het moderne theatercircus zonder de eeuwenoude traditie te laten schieten. Met nu eens niet de steriele paardenpasjes, maar met een woest Kaukasisch ruiternummer, bijzonder vrolijke luchtacrobatiek en een humoristische tapdanser. Absolute topper is de repriseclown André Nikolaev die constant met de spreekstalmeester overhoop ligt.

Vanavond in Rotterdam, op 30 november en 1 december in Zwijndrecht, op 3, 4 en 5 december in Middelburg. Over Nikolaev: 'Formidabele kwajongensstreken van een meesterclown.' (PvdH)

Meer over