KLEINKUNST

De vierentwintig mannen van Noot aan de Man vormen het oudste homokoor van Europa (in februari vijftien jaar). Met het concert op 23 december in de Kleine Komedie neemt het koor na tien jaar afscheid van regisseur Ries Fess....

Amsterdam

In De Currie Kerstshow '96 staan muzikanten, zangeressen, paarden, champagne en Nanette Currie klaar om het publiek in een roes van zintuiglijk genot te brengen. Van 24 t/m 30 december op het terrein van de Westergasfabriek.

Rond Kerstmis heeft de mens meer warmte nodig dan normaal. Met Dolman's December probeert Margreet Dolman in die behoefte te voorzien. De gevoelsdame wordt geassisteerd door dominee Gremdaat en dokter Valentijn. In het Betty Asfalt Complex, t/m 28 december.

Freek de Jonge sluit het jaar af met zijn oudejaarsconférence Het Luik. 'Sommigen hebben het talent om hetzelfde steeds beter te doen. Ik doe steeds iets nieuws.' Op 30 en 31 december in Bellevue, om 20 uur en 22.30 uur. De voorstelling op 31 december om 22.30 uur wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden door de VPRO.

Hans Liberg vertoont zijn muzikale kunstjes drie weken lang in Amsterdam. De Vier Jaargetijden is t/m 4 januari te zien in het Nieuwe de la Mar Theater. 'Liberg maakt post-modern collage-amusement. In de chaos is wel een lijn te ontdekken. Hij toont aan dat alle geluiden met elkaar te maken hebben. Dat kan onbedoeld zijn: is het Beethoven of een vrachtwagen die achteruit rijdt? Of met opzet: is het Chopin of Andrew Lloyd Webber, His Master's Thief?' (Patrick van den Hanenberg)

Tip Top geeft een muzikaal beeld van het joodse amusement in Amsterdam voor de oorlog. Met Jenny Arean, Frits Lambrechts, Lucretia van der Vloot en Kasper van Kooten. In de Kleine Komedie, t/m 21 december.

Mark van de Veerdonk combineert in zijn vijfde programma Boem Beng Kabam! slagwerk en cabaret, t/m 21 december in Bellevue.

Tournee

Hoera, we zijn normaal! is een voorstelling met werk van Annie Schmidt. André Breedland maakte een selectie uit haar liedjes voor volwassenen en kinderen. Schmidts boodschap is helder: 'Dus doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht' Met Simone Kleinsma, Marjol Flore en Bas Groenenberg. Op 20, 21 en 22 in Rotterdam (Luxor Theater), 25 t/m 30 december in Breda (Chassé Theater).

Hester Macrander maakt zich in Drift over alles druk, is dol op misverstanden, en zingt het kalk van het plafond. Aan de piano Geert Bremer, 19 december in Delfzijl (de Molenberg), 20 december in Alkmaar (de Vest).

Lebbis en Jansen jakkeren traditiegetrouw eind december door het afgelopen jaar. Wie het te druk heeft gehad in 1996 kan het jaar in 60 minuten nog even inhalen. Op 19 december in Zoetermeer (Stadstheater), 20 december in Gouda (Schouwburg), 21 december in Breda (Chassé Theater), 26 t/m 31 december in Amsterdam (de Kleine Komedie).

De twee heren van W.A.C.K.O. (Weird Asshole Crazy Knock Out) wilden eigenlijk de 'stand up comedy'-rage volgen en als solist verder gaan. Hun gelijktijdige soloprogramma Black Space is dus een compromis. Op 19 december in Arnhem (Stadsschouwburg), 20 en 21 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

Jaap Mulder meldt in De Opmars van de Wilde Artisjok dat het goed gaat met de wereld, op wat kleine dingetjes na. Op 20 december in Den Helder (de Kampanje), 21 december in Leeuwarden (de Harmonie), 27 december in Purmerend (de Purmaryn), 28 december in Zaandam

(Burchttheater).

De Vliegende Panters gaan in Sex vanaf de eerste seconde als bezetenen tekeer. Op 19 december in Hoogezand Sappermeer ('t Kielzog), 28 december in Hengelo (Schouwburg). 'Drie jonge dwazen die onbekommerd aanklooien, gekke bekken trekken, castratenstemmetjes opzetten, op de trommel rammen. Maar tussen het drukke gedoe laten ze zien dat ze heel wat kunnen.' (PvdH)

In het theaterconcert Noach zingt Liesbeth List vrijwel alle nummers van haar gelijknamige cd. Met materiaal van Julien Clerc, Bannink/Schmidt, Freek de Jonge en Frank Boeijen. Op 20 december in Alkmaar (de Vest), 21 december in Dordrecht (Kunstmin), 27 december in Laren (Singer), 28 december in Breda (Chassé Theater).

Het duo Han Römer en Titus Tiel Groenestege speelt Optisch Bedrog, op 20 december in Deventer (de Leeuwenberg) en op 21 december in Geertruidenberg (de Schattellijn).

'Het slotakkoord van de voorstelling is een fabelachtig mooie monoloog van Han Römer van ongeveer een kwartier waarin hij zijn persoonlijke verdriet ontrafelt. Het is een lavastroom van woede, frustratie en leed. Een psychologische sessie die de keel dichtknijpt.' (PvdH)

De laatste voorstellingen van Marlies Helders theaterconcert Right Place, Wrong Time op 27 december in Tilburg (Schouwburg), 28 december in Waalwijk (de Leest).

Het Nationaal Nederlands Wintercircus van Martin Hanson staat 19 december in Winterswijk (Cultureel Centrum), 20 december in Hoogeveen (de Tamboer), 21 december in Emmen (de Muzeval), 23 december in Veenendaal (de Lampegiet), 24 december in Zaandam (de Speeldoos), 25 december in Purmerend (de Purmaryn), 26 en 27 december in Hoorn (het Park), 28 december in IJmuiden (Stadsschouwburg), 29 december in Amstelveen (Cultureel Centrum), op 30 december in Den Helder (Schouwburg), 31 december en 1 januari in Alkmaar (de Vest).

Vincent Bijlo staat met zijn programma Niet zeiken, gewoon doen! op 19 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 21 december in Zaandam (de Speeldoos), 25 t/m 27 december in Amsterdam (Bellevue), 28 december in Breda (Chassé Theater).

Meer over