KLEINKUNST

De Vlaamse comédienne Els de Schepper geeft in Aaibaarheidsfactor Nr. 7 het recept om uw aaibaarheid te verhogen. Uit het 1.50 meter grote lichaam van De Schepper komen 'ruige blues', 'geile moppen' en 'explosieve dansbewegingen'....

Amsterdam

Kees Torn maakt in Als ik het niet dacht rare sprongen. Tijdens de dwaaltochten door zijn gedachten verwondert hij zich over het vanzelfsprekende. Tot en met zaterdag in Theater Bellevue.

Kind Person, Cold Person is de eerste solo van Maarten Mourik, voormalig lid van Montezuma's Revenge. Hij wordt begeleid door Bob Zimmerman. Mourik brengt eigen nummers, maar heeft ook teksten van Multatuli en Ida Gerhardt op muziek gezet, en bewerkte nummers van Kate Bush en Fauré. Hij zingt in het Engels (moedertaal) en Nederlands (vadertaal). Op 10 februari is hij te zien in Theater Bellevue.

Marcel Verreck vraagt zich in De Vrijheid af wat je met een auto, tijd, geld en een planeet moet doen. Van 11 t/m 15 februari in Bellevue. 'Marcel Verreck toont aan dat hij nog steeds conferences kan maken die tot nadenken stemmen, en dat hij plezierige flauwekul kan verkopen. Als Verreck dit niveau vasthoudt zijn we nog lang niet van hem af.' (Patrick van den Hanenberg)

Liefhebbers van het theaterwerk van Annie M.G. Schmidt kunnen hun hart ophalen aan de tientallen liedjes die er doorheen worden gejaagd in Hoera, wij zijn normaal. De klasse van Simone Kleinsma compenseert grotendeels de nadelen die aan een medley-voorstelling kleven. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), van 11 t/m 23 februari in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Groningen

Er is wel eens voorgesteld om de Groningse mafketel Bert Visscher in een dwangbuis te stoppen en plat te spuiten. Ook Voor ons hoeft het niet belooft weer een buitengewoon energieke avond te worden. Tot en met 8 februari in de Stadsschouwburg.

Tournee

Het begrip try out past niet echt bij Freek de Jonge. Op het moment dat hij op het toneel staat, gebeurt er iets aparts. Gemeen Goed is een vervolg op 'Frits', het samenwerkingsprogramma van Freek en De Nits, en 'Langzame Liedjes', dat slechts enkele keren is gespeeld. Met muzikale steun van onder anderen Robert Jan Stips. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Emmeloord ('t Voorhuys), op 11 februari in Lochem (Schouwburg), 13 februari in Delft (De Veste).

Closer than Ever is een bijzondere verzameling van 23 muzikale 'short stories'. Tekstdichter Richard Maltby Jr en componist David Shire geven een beeld van het chaotische, hectische, maar ook romantische stadsleven. Met Doris Baaten, Marjolein Keuning, Alberto ter Doest en Henk Poort. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), vrijdag in Assen (De Kolk), zaterdag in Stadskanaal (Geert Teis), op 11 februari in Sneek (Amicitia), 12 februari in Winterswijk (CC). 'Het publiek bij Closer than Ever moet het doen met een bescheiden combootje, vier muurtjes als decor, en een paar zwarte jurkjes en kostuums. Maar het is wel een van de fraaiste voorstellingen van de afgelopen seizoenen.' (PvdH)

Jeroen van Merwijk beweerde dat hij zou stoppen met cabaret, maar speelt nu Het Podiumbeest is Terug. Vanavond staat hij in Heerlen (Stadsschouwburg) en vrijdag in Nieuwegein (De Kom). 'De meeste liedjes volgen een identiek patroon. Hij begint aan iets liefs, over vrouwen, de lente of het pasgeboren leven, en draait het vervolgens radicaal en met een vette grijns de nek om. Daarnaast lukt het Van Merwijk steeds beter ook een mooie serieuze toon aan te slaan. Afscheid, ouder worden, wachten, het zijn allemaal onderwerpen waar hij zinnig en ontroerend over kan schrijven. (. . .) Er is dan ook geen reden tot klagen over zijn zogenaamde comeback.' (PvdH)

Meer over