KLEINKUNST

Niet bekend..

Tournee

No Place for Jennifer met Peccato mortale, een voorstelling over lust, luiheid, hebzucht, afgunst, vraatzucht, woede en hoogmoed. Vrijdag in Hoofddorp (De Meerse), zaterdag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Het theaterconcert Promises van Lori Spee bevat eigen werk en in het Engels vertaalde nummers van Herman van Veen. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Drachten (De Lawei), 11 oktober in IJmuiden (Thalia), 15 oktober in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Vele stijlen, vele talen. Dat is Generous Mood van zangeres/saxofoniste Marlies Helder. Zij heeft een van de beste begeleidingsgroepen achter zich staan met toetsenist Bas Odijk en meesterdrummer Pierre van der Linden. Vanavond in Delfzijl (De Molenberg), 14 oktober in Breda (Chassé Theater), 15 oktober in Haaksbergen (Bouwmeester).

In De Doorwerkers van Bert Klunder geeft Meester de Windt een vlammende afscheidsspeech als hij vol wrok na twintig jaar het onderwijs verlaat. Vanavond in Berlicum (Den Durpsherd), 13 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 14 oktober in Assen (De Kolk), 15 oktober in IJmuiden (Wittetheaters).

In Kameleon zingt Karin Bloemen alle nummers van de gelijknamige cd. Tussendoor hangt Bloemen een paar keer ouderwets de idioot uit als Jordanese smartlappenzangeres of geflipte jazz-vocaliste. Vanavond in Almelo (Theaterhotel), 13 oktober Den Bosch (Theater a/d Parade), 14 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Een geslaagd compromis tussen show en eenvoud.' (Patrick van den Hanenberg)

Paul van Vliet is in Waar waren we gebleven persoonlijker dan ooit. Tot en met 31 oktober staat hij in Theater Carré. 'Van Vliet bewijst dat je als oudere cabaretier steeds bitser en strijdlustiger kunt worden, zonder de gevoeligheid te vertrappen.' (PvdH)

Langzaam maar zeker schuiven Acda & De Munnik op van kleinkunstenaars naar popmuzikanten. Op Voorraad is een concert met band, met veel aandacht voor de nummers van de tweede cd 'Naar Huis'. Vanavond in Den Haag (Diligentia), vrijdag in Wervershoof (Van Rooyen), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 13 oktober in Gorkum (De Nieuwe Doelen), 14 oktober in Groningen (De Oosterpoort), 15 oktober in Stadskanaal (Geert Teis).

Lenette van Dongen is in Jagadamba een vrouw die aan acht dagen per week nog te weinig heeft. Ze doet een wanhopige poging om rust in haar hoofd te krijgen. Vanavond in Laren (Singer), 9 en 10 oktober in Arnhem (Schouwburg), 14 en 15 oktober in Hoorn (Het Park).

'Van Dongen heeft een mooi verhaal te vertellen en dat doet ze vrijwel vlekkeloos' (PvdH)

Jörgen Raymann en Norman van Geerke bekijken in Mi Kondre Tru Nederland door Surinaamse ogen, en nemen daarbij ook de Surinaamse hebbelijkheden en onhebbelijkheden op de hak. Zijn alter ego Esselien van Doornengat doet denken aan Evita Bezuidenhout van de Zuid-Afrikaanse cabaretier Pieter-Dirk Uys. Op 11 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 13 oktober in Breda (Chassé Theater), 14 oktober in Rotterdam (Zuidpleintheater), 15 oktober in Den Haag (Volksbuurtmuseum).

Jetty Mathurin als 'taante' staat vaak op Schiphol Surinamers uit te zwaaien of te verwelkomen. Altijd met bloemen uit Aalsmeer en tranen met tuiten. Zij speelt Schiphol vanavond in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 13 en 14 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Amsterdam

Pieter Tiddens noemt het verhaal van zijn alter ego Willy Boom 'een pornofilm voor alle leeftijden. De coming out van een veertigjarige heteroseksueel'. Mijn leven als Boom is van 13 t/m 17 oktober te zien in Theater Bellevue. Regie: Kees Prins.

Meer over