kleingoed binnen handbereik

Bij de speurtocht naar een handzame brievenkast of krantenbak, werd ik geattendeerd op de Uten.Silo, een relikwie uit 1969. Het wandbord met al zijn vakjes en hokjes behoort tot een van de interessantste kunststof-ontwerpen, omdat het met al zijn rondingen en schuine hoeken zo uit een mal gegoten kan worden....

De Uten.Silo, hoort bij de jaren zestig zoals de zitzak en de bollamp en is ontworpen door Dorothee Becker en Ingo Maurer. Van Becker hebben we daarna nooit meer gehoord, van Maurer des te meer. Hij was in 1969 hooguit bekend van de Bulb, een opgeblazen gloeilamp op een spiraalvormige standaard. De Uten.Silo lijkt een zijpaadje in zijn loopbaan: daarna heeft hij zich vooral toegelegd op halogeenverlichting.

Het bord, dat gewoonlijk in de keuken werd opgehangen, was een doorslaand succes tot 1974. Toen sloeg de oliecrisis toe en raakte plastic uit de gratie. Op de tentoonstelling Honderd jaar wonen in Nederland in de Beurs van Berlage (2001) hing het bord in een sixties-kamer, maar dan volgepropt met kammen, borstels en een pruik. Kan ook. De bedoeling moet echter vooral een ditjes-en-datjes-bord geweest zijn.

Dat de Uten.Silo terug is, is verrassend, omdat het verbonden is aan de tijdgeest van toen. Zit daar nog iemand op te wachten? Toch wel, maar om een andere reden dan in 1969. Opbergen, had het hoofd inkoop van de Hema enkele jaren geleden voorspeld, is het issue in het huishouden de komende jaren. We krijgen steeds meer spullen en raken die steeds moeilijker kwijt.

Dat de Uten.Silo weer actueel is, komt vooral doordat alles kleiner is geworden - en dus onvindbaar. Ga maar na: miniatuur-zak lampjes, bankpasjes, zakmesjes, schaartjes, minidiscs en mobiele telefoons. Voor de laatste zijn tegenwoordig allerhande 'geheugensteuntjes' beschikbaar, houders in de vorm van ligstoelen bijvoorbeeld, maar ook die kun je over het hoofd zien. Met de Uten.Silo heb je alle kleingoed binnen handbereik.

Dat de Uten.Silo opnieuw is uitgebracht, daar kunnen we vrede mee hebben. Zullen een revival van de letterbak proberen uit te stellen?

Meer over