Klein wonder redt Van den Brom

AMSTERDAM - Paris Saint-Germain - Anderlecht 1-1

Opgelucht kon John van den Brom gisteravond ademhalen, in het Parc des Princes in Parijs. De vooraf gevreesde afstraffing tegen Paris Saint-Germain was uitgebleven. De 1-1 die na 90 minuten op het scorebord stond mocht zelfs een klein wonder worden genoemd.

Na het vertrek van geroutineerde krachten als Mbokani, Biglia en Jovanovic moet Van den Brom in Brussel bouwen aan een nieuwe ploeg, met tieners als Dennis Praet en Aleksandar Mitrovic. Het opbouwwerk leverde tot nu toe wisselende resultaten op, en de slechtste seizoensstart sinds 15 jaar: in de Jupiler Pro League bezet Anderlecht een teleurstellende vijfde plaats.

In de Champions League waren de resultaten van Anderlecht nog beroerder. Met nul punten, nul doelpunten voor en tien doelpunten tegen, stond de ploeg na drie duels troosteloos op een laatste plek in de poule met Benfica en Olympiakos.

Twee weken terug, in de heenwedstrijd, zag Van den Brom zijn ploeg overklast worden door PSG: 0-5, dankzij vier doelpunten van Zlatan Ibrahimovic. Het was na dat duel dat hij concludeerde: 'We hebben niets te zoeken in de Champions League.'

Kritiek krijgt de trainer al het hele seizoen. Een deel van de Belgische pers is op ramkoers. Van den Brom zegt er niet wakker van te liggen. Hij moet bouwen aan een jonge ploeg en dat gaat nou eenmaal met vallen en opstaan, is zijn verweer. 'Vorig jaar ging ik zitten in de dug-out en wist ik dat we zouden winnen. Dat gevoel heb ik nu niet meer.'

Hoe zelfverzekerd Van den Brom zich naar buiten toe ook presenteert, de grimassen op zijn gezicht spreken een andere taal. Nu de resultaten tegenvallen komen zijn minder prettige karaktereigenschappen naar boven. 'Ben je doof?' beet hij dit seizoen een journalist toe nadat die hem na de competitienederlaag tegen Kortrijk had gevraagd of zijn positie wankelde.

Vorige week, na een zege op Oostende, viel hij weer uit: 'Het interesseert me niet wat jullie denken. Ongelofelijk dat ik mij na een 0-3 nog moet verantwoorden.' De kritiek nam zulke grote vormen aan dat oud-voorzitter Michel Verschueren onlangs besloot Van den Brom per sms maar eens een hart onder de riem te steken: 'Trainer, volhouden. Geloof mij, de sensatiejagers die u buiten willen hebben, zal ik zelf de gracht in rijden.'

Veel was Van den Brom er in deze roerige tijden aan gelegen om zijn criticasters niet van nieuwe munitie te voorzien. Wijs geworden van eerdere ervaringen met Paris Saint-Germain koos hij gisteravond voor een versterkte defensie. Met succes.

Het aanvalsspel van PSG speelde zich bovendien in de eerste helft in een te laag tempo af om Anderlecht opnieuw in problemen te brengen.

Een vrij vlak duel was het gevolg, zeker in vergelijking met het vuurwerk van twee weken geleden in Brussel. Slechts een paar keer lukte het de thuisploeg voor rust Ibrahimovic te bereiken. Eenmaal werd zijn schot geblokt, de andere keer mikte hij over. Veelzeggend was het dat de beste kansen voor Anderlecht-spits Mitrovic waren.

In de tweede helft slaagde de ploeg er zelfs in te scoren, het eerste doelpunt in deze Champions League. Een aanval vanaf de linkerkant kwam via Praet en Kljestan bij Demy de Zeeuw terecht. Handig prikte de oud-Ajacied de openingstreffer binnen: 0-1.

Lang hield Anderlecht de voorsprong niet vast, want twee minuten later sloeg Ibrahimovic toe. In eerste instantie mikte hij nog op de paal, in de rebound was het raak: 1-1. Ondanks een slotoffensief van PSG was dit ook de eindstand.

Van den Brom, gestoken in een beige regenjas, zag het tevreden aan. Aan hem kleeft het imago van clubhopper. Het liefst zou hij zo lang mogelijk bij Anderlecht blijven. Hiermee kan hij in elk geval weer even vooruit in Brussel.

undefined

Meer over