Column

Klein college: klagen over DWDD

De vijf belangrijkste clichés uit tien jaar geklaag over DWDD.

10 jaar De Wereld Draait Door. Beeld anp
10 jaar De Wereld Draait Door.Beeld anp

Jezus jongens, ik hoop maar niet dat Brandpunt binnenkort 125 jaar bestaat, want dan lopen we het risico dat er net zoveel interviews, profielen, achtergrondverhalen, analyses, beschouwingen, persoonlijke columns, odes en eerbetonen in de media verschijnen als rond het net gevierde 10-jarig bestaan van De wereld draait door.

De afgelopen week heb ik geen krant kunnen openslaan of er stond wel een klacht in van een tafeldame die ooit geschoffeerd was of het relaas van een ex-redacteur die klaagde dat je als je bij DWDD werkt, al om vijf uur 's ochtends moet opstaan om de gasten voor die dag te gaan whatsappen.

Ik weet nu dus alles van het programma wat ik eigenlijk al wist, en daarom is het tijd voor 'een klein college', zoals Matthijs van Nieuwkerk het zou noemen. De vijf belangrijkste clichés uit tien jaar geklaag over DWDD.

1. 'Je ziet er altijd weer diezelfde koppen.' Klopt. Je hoeft de achternamen er niet eens meer bij te vermelden: Prem, Jort, Jan, Peter R., Giel en de rest. Kijkers vinden het heerlijk om over het fenomeen 'diezelfde koppen' te zeuren, en sinds vorige week hebben ze er een bonus-zeuronderwerp bij gekregen: dat diezelfde koppen ook nog eens vorstelijke bedragen ontvangen om bij DWDD aan te schuiven! Het woord 'heerlijk' in het vorige zinnetje is trouwens heel belangrijk. Kunnen we Prem en de rest even bedanken dat ze ons al tien jaar heerlijke ergernis verschaffen? Daar mogen vele duizenden euro's tegenover staan!

2. 'Matthijs praat zo snel.' Hoor ik ook al tien jaar. Maar mensen, ik heb goed nieuws (en hier wordt mijn kleine college even echt wetenschappelijk): de evolutie heeft zich inmiddels aangepast aan de praatsnelheid van Matthijs van Nieuwkerk. Ik heb twee puberstiefkinderen, die hebben pubervrienden, en die mensen praten allemaal zo verschrikkelijk snel dat Matthijs van Nieuwkerk er als een traag opaatje bij afsteekt. Hij heeft een trend gezet, die is overgenomen, en binnenkort praat de hele wereld net zo snel. Sneller.

3. De muziekjes mogen maar zo kort. 'Een opera in één minuut!' roepen kijkers nog steeds verbolgen na tien jaar DWDD. Ja? En? Heeft u ooit langer dan een minuut naar een opera op tv willen kijken? Of naar Jett Rebel?

4. 'Waarom is mijn lievelingstafelheer ingeruild?' Tafelheren en -dames zijn nooit zo snel of zo knap als Matthijs van Nieuwkerk. Dat is nu eenmaal een feit. Dus na een paar rondjes stamelend meedraaien worden ze ingeruild in de hoop op beter materiaal. De enige uitzonderingen op deze regel zijn Marc-Marie Huijbregts (sneller dan Matthijs) en Halina Reijn (knapper dan Matthijs), dus die mogen blijven.

5. 'Halina Reijn beweegt zo veel met haar hoofd!' Zie punt 1: het is heerlijk om je aan mensen op tv te kunnen ergeren.

Meer over