Kleermaker spint garen bij proces Saddam

Als er iemand is die echt garen spint bij het proces tegen de voormalige Iraakse president Saddam Hussein, is dat wel Recep Cesur....

Cesur is dik tevreden met zijn bekende klant, ofschoon deze toch een dubieuze reputatie heeft. ‘Voor het proces tegen Saddam, kenden de mensen onze pakken, onze kwaliteit, onze prijs. Maar nu wordt er anders naar ons gekeken, alsof we een wereldmerk zijn’, aldus Cesur in de Amerikaanse krant The Christian Science Monitor.

Zijn verkopen zijn dankzij Saddam verdubbeld, en hier en daar zelfs verdrievoudigd. In het hele Midden-Oosten worden Cesurs pakken van de rekken getrokken.

Cesurs contacten met de Iraakse president dateren van tien jaar geleden. Toen opende hij op verscheidene plaatsen in Irak vestigingen. Een jaar later kwam een geheimzinnige bezoeker de winkel in Bagdad binnen en kocht vijftig pakken. Dat herhaalde zich om de paar maanden: elke keer nam de man veertig of vijftig pakken mee. Het bleek dat deze bestemd waren voor Saddam en zijn hofhouding.

Een kleermaker van Cesur werd zelfs ontboden bij Saddam. Zegt Recep Cesur: ‘Hij was een beetje gezet. Hij had een jasje maat 56 nodig, maar de broek moest een maatje groter. We hebben er een speciale bestelling van gemaakt.’

Na de Amerikaanse invasie van Irak en de val van Saddam vreesde Cesur dat het afgelopen was met zijn lucratieve handel. Maar tot zijn blijde verrassing verscheen Saddam in een Cesur-pak voor zijn rechters.

Zelfs in Iran, dat acht jaar lang een bloedige oorlog uitvocht met Irak, zijn de Cesur-pakken mateloos populair. Mohsen Jandark, die in de hoofdstad Teheran maatkleding levert, zag zijn verkopen van Cesur-pakken stijgen van 30 tot 200 stuks per maand, nadat hij een foto van Saddam in een Cesur-pak uit een Turkse krant had geknipt. ‘Iraniërs houden niet van Saddam, maar hij draagt wel een Cesur en dat geeft het merk status.’

Saddams pakken zijn wellicht de kroon op het werk van Recep Cesur. Deze zoon van een arme Koerdische familie uit een dorp in Zuidoost-Turkije trok als 13-jarige naar Istanbul, op zoek naar werk. Hij begon met het schoonmaken van wc’s in een restaurant, kwam vervolgens terecht bij een kleermaker, wiens zaak hij uiteindelijk overnam. In 1991 begon hij een eigen label. De rest is geschiedenis.

Meer over