Kleding is net literatuur

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

null Beeld
Beeld

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl:

Er is onder Nederlandse, vrouwelijke auteurs een aantal stijltypes vast te stellen. Er zijn schrijfsters die het geen moer kan schelen hoe ze eruit zien, als het maar excentriek is. Zij doen het vooral goed in niche-sectoren. Je hebt er die als muzes door het leven fladderen - met wapperende rokken, ronkende ringen en springerige haarlokken, geliefd bij quasi-pretentieuze uitgevers met een voorliefde voor Umbrië. Natuurlijk heb je de goed boerende professionals die altijd prima voor de dag komen. Van hen heb ik een stapel boeken liggen waar ik elke avond tegenaan zit te hikken. Vervolgens zijn er een he-le-boel schrijvende meisjes op wie Monki een enorme aantrekkingskracht heeft, al lopen ze tegen de vijftig. Met elkaar zetten ze heel wat leesvoer weg.

En dan heb je Saskia Noort (49). Sexy in smoking, op eenzame hoogte in de hitlijsten. Sas heeft een duidelijke voorkeur voor broeken en jasjes - al dan niet bij elkaar horend. Ferme hakken, sexy haren, beetje verse botox in het voorhoofd: laat de avond maar beginnen. Ik heb er warempel niks op aan te merken. Haar costume-of-choice staat haar namelijk verschrikkelijk goed. Ik weet dat de opkruipende 'Big 50' haar niet onberoerd laat, maar ik zeg: laat lekker komen. Om met Goethe te spreken: 'Het past een mens op leeftijd, noch in zijn denkwijze, noch in zijn kleding, de mode te volgen.' Jouw smoking, jouw stijl. Heerlijk.

null Beeld MMP
Beeld MMP

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire:

Oké, waar zullen we beginnen? Misschien bij de overjas, het kledingstuk dat normaal gesproken op de rode loper wordt uitgetrokken om een smoking te tonen. Maar soms staan tussen droom en daad wetten in de weg, of praktische bezwaren in de vorm van een temperatuur beneden het vriespunt, in welk geval we de overjas om de schouders mogen houden. Trek om die reden nooit een zeiljack aan naar een première (trek eigenlijk maar helemaal nooit een zeiljack aan), maar een knappe mantel zoals die van best- sellerauteur Kluun hierboven. Mag ik dan wel een exemplaar suggereren dat niet op de groei gekocht is? De kans dat de armen vanwege het vele schrijven tien centimeter oprekken, acht ik gering. Laat de mouw van je overjas reiken tot net onder de uiteinden van je ellepijp en je spaakbeen (die twee harde botjes aan de zijkant van je pols - voel maar even). In een ideale wereld (ja, ik weet het, maar het is de weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt) steken vervolgens de mouw van je jasje én je overhemd er getrapt onderuit. Kleding is wat dat betreft net literatuur: gelaagdheid geeft diepte.

Voorts nog een tip voor de middelbare man die wel van een kroketje houdt: ga niet en profil staan voor een foto, maar en face. Tevens wil Sindala graag zijn schoenen terug. En TiTa Tovenaar zijn broek.

null Beeld Fotopersbureau HCA-Patrick Harde
Beeld Fotopersbureau HCA-Patrick Harde
Meer over